Psikoterapi Nedir ve Ne Değildir?


Klinik Psikolog İlke Tarhan
19 Mayıs 2020
Öncelikle içerisinde yaşadığımız, adına beden dediğimiz cismi bir varlığımız var ve yaşamı devam ettirmek, yaşamı sürdürmek bu cismin sağlığına ve bütünlüğüne çok bağlı. Ve hem sosyal hem ruhsal varlığımızın devamı, yaşamsal olarak var olmakla ilgili olduğu için varlığımızın en çok farkında olduğumuz, en çok özen gösterdiğimiz kısmı genellikle bu biyolojik, bedensel var olma halimiz oluyor.&a
Psikoterapi Nedir?
Şu söze belki lise sıralarında, belki tanıdık sohbetlerinde, belki sosyal medyada yüksek ihtimalle rastlamışsınızdır: ‘’İnsan biyo-psiko-sosyal bir varlıktır’’. Bu sözle anlatılmak istenen nedir?İnsanı kelimelerle, kavramlarla ve belirli sıfatlarla anlatmanın genel olarak ‘’insanlık’’ hakkında bir şeyler söyleyeceğini ancak ‘’insan’’ın kendi öznelliğinin bu kelimelere, bu sıfatlara asla tamamen sığamayacağını düşünmekle birlikte genel birkaç kelam etmek adına ben de bu kalıptan yola çıkacağım.
Öncelikle içerisinde yaşadığımız, adına beden dediğimiz cismi bir varlığımız var ve yaşamı devam ettirmek, yaşamı sürdürmek bu cismin sağlığına ve bütünlüğüne çok bağlı. Ve hem sosyal hem ruhsal varlığımızın devamı, yaşamsal olarak var olmakla ilgili olduğu için varlığımızın en çok farkında olduğumuz, en çok özen gösterdiğimiz kısmı genellikle bu biyolojik, bedensel var olma halimiz oluyor.
Adına beden dediğimiz bu biyolojik oluşun içinde gözle görmediğimiz, kalbimizde mi yoksa beynimizde mi, bedenin neresinde ikamet ettiğini bilmediğimiz bir ruhumuz, psişemiz var. İçinde korkularımızı ve kaygılarımız, sevinçlerimizi ve coşkunluklarımızı hem öfkeyi hem merhameti hem şüpheyi hem güveni hem sevgiyi hem nefreti barındıran, bedenimizin içini dolduran görünmez bir organ…
Diğer taraftan insan, hem yalnız başına doğada varlığını sürdürememesinden ötürü hem de biraz evvel yukarıda sıraladığım bu kadar duygunun muhattabı olan bir ötekiye olan ihtiyacından ötürü sosyal bir varlıktır. Biyolojik olarak da psikolojik olarak da canlılığın sürmesi sosyal olmaya yani insanlarla ilişkide bulunmaya bağlıdır.
Peki psikoterapi bunun neresindedir?
Canlılığın devamı tabir-i caizse bu üç ayağın sağlamlığı ve dengede durması halidir. İnsanın tam ve bütün olarak sağlıklı olması her üç ayağın da sağlıklı olması ile ilgilidir. Söz konusu insan ve canlılık olduğuna göre biyolojik ayağın bozulması ve bu durumda tıbbi desteğe ihtiyaç duymak ne kadar insani bir durumsa psikolojik ve sosyal boyutlarda yaşanabilecek aksamalar, dalgalanmalar, huzursuzluklar o kadar insani bir durum olarak kabul edilir. Psikoterapi insanın duygusunda, düşüncesinde, davranışlarında ve değerlerinde yaşanabilen, psikolojik ve sosyal ayaklardan kaynaklanan aksamaların yeniden sağlam ayaklara getirilmesi sürecidir.
Psikoterapi Ne Değildir?
Psikoterapi bilimsel bilgileri kılavuz alarak sürdürülen ve bir uzman eşliğinde devam ettirilen, ruh sağlığı açısından kişilerin hayatlarında sıkıntılara yol açan bozulmaların, aksamaların çözülebilmesi için yola çıkılan bir onarım ve destek sürecidir.Psikoterapinin ne olduğu daha çok ne olmadığının izahı ile açıklığa kavuşturulabilir;
- Psikoterapi bir uzmanın sizin adınıza kararlar alması veya tavsiyelerde bulunması süreci değildir. Aksine hayatı boyunca bağımsız karar alamamaktan ya da özerk hareket edememekten şikâyet eden kişilere tavsiyede bulunmak terapötik anlamda sorunun tekrarına sebep olan bir durum olarak değerlendirilir. Terapinin hedefi kişinin kendi seçimlerini yapabilmesi, kendi kararlarını alabilmesi ve yaptığı seçimlerin, aldığı kararların sorumluluğunu taşıyabilmesidir.
- Çokça mizah konusu olan bir durum var, çocukluğa inme konusu. Terapi süreci yalnızca çocukluğun, geçmiş yaşantıların anlatılması ve kişi üzerindeki etkilerinin anlaşılması süreci değildir. Belki geçmişle bağlantılı bir şimdi olabilir ama şimdiden bağımsız bir gelecek de çok mümkündür. Geçmişin insan üzerinde etkileri elbette mevcuttur ancak insanın iradesinin, seçim yapabilmesinin bu bakımdan hayatını şekillendirenin aynı zamanda kendisi olabileceğinin oldukça önemli olduğu söylenebilir. Terapistin yönelimine göre değişmekle birlikte geçmişte olan, gündelik yaşamda olan ve seans esnasında olan değerlendirilir.
- Terapi seansları sanılanın ya da arzulananın aksine kişilerin yüzlerinin her zaman güldüğü saatler olmamaktadır. Terapide günlük yaşamda insanın içsel meseleleri, kişiler arası konuları, korkuları, kaygıları gibi yaşanan zorlukların kaynaklarına odaklanılır. Bu durumda en çok kaçılanlarla, en çok korkulanlarla yüzleşmelerin, farkına varmaların yaşandığı anlar, beraberinde acıyı getirebilmektedir. Ancak insanın ruhsal olarak iyileşmesine, gelişmesine ve olgunlaşmasına katkıda bulunan tam da bu acıdır.
- Terapiye yalnızca güçsüz, sorunu olan, ‘zayıf’ insanlar gitmez. Terapi her şeyden önce insanın kendisinin hiç gün ışığına çıkmamış taraflarını keşfetmesini sağlayan, insanın kendisiyle karşılaşma, kendisini tanıma ve anlama sürecidir. Bu açıdan terapi herkesin faydalanabileceği, dahil olmayı arzu edebileceği bir süreçtir.
- Psikoterapi insanların yargılandığı, eleştirildiği bir süreç değildir. En temelde insanı olduğu gibi, koşulsuz olarak kabul etme prensibi yer almaktadır.
Etiketler
Bir yorum yaz
İlgili Bloglar
- Hangi depresyon daha ''Major Depresyon''dur?
- PsikoTerapi nedir?
- Panik Atak ve Online Terapi
- Psikoterapi Nedir, Ne Değildir ve Nasıl Fayda Sağlar?
- Özgüven Eksikliği ?
- Bilişsel Terapi
- KORKU VE KAYGILARINLA YÜZLEŞ VE ÖZGÜRLEŞ
- DEPRESYON TEDAVİSİ İHMALE GELMEZ!
- Acı veren anı ve travmalardan EMDR ile kurtulabilirsiniz
- Evlilik zor zanaat
- TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU
- PSİKOTERAPİ YARDIMI ALMALI MIYIM?
- NE ZAMAN PSİKOLOJİK HASTA SAYILIRIM?
- TERAPİ ÖYKÜLERİ 1- DEPREM
- Nedir bu takıntı?
- Çocuk Resimlerinin Analizi
- Psikolog kimdir?, Psikiyatrist kime denir?Nasıl psikoterapist olunur?
- DEPRESYON NEDİR?
- TRAVMA SONRASI BÜYÜME
- TERAPİSTİM GERÇEKTEN UZMAN MI? KİMDEN YARDIM ALMALIYIM?
- Nedir bu OKB?
- DEPRESYON NEDİR, NASIL TEŞHİS EDİLİR?
- KUŞAKLAR ARASI TRAVMA
- Gerçek İle Yüzleşememe
- Psikoterapi Nedir ve Psikoterapist Kimdir?
- Düşünce hataları
- Çocuğum Okula Başlıyor
- Travma Sonrası Stres Bozukluğu
- Ruminasyon nedir?Neye sebep olur?Ruminasyondan Kurtulmak için Ne Yapmalı?
- KORONA VİRÜSÜ VE PSİKOLOJİMİZ
- Dünyanın Geçirdiği Bu Zor Günlerde Ruh Sağlığımızı Nasıl Koruruz?
- Corona Virüsü ve Stres Yönetimi
- Koronavirüs ve Yaşamdaki Karşıtlık İlkesi
- Kifayetsiz Muhterislik
- Düşüncelerinize Dikkat Edin Kaderiniz Olur
- Şehrimize Gelen Yabancı (Covid 19)
- Online Psikoterapi Uygulamaları
- Online Psikoterapi Uygulamaları - 2
- Online Psikoterapi Uygulamaları - 3
- Psikolojide Bağlanma Kuramı
- Görünür Olmaktan Kaygı Duyan Kişiler - Şizoid Kişilik
- Olduklarından Farklı Görünebilme Çabası İçinde Olanlar - Narsisistik Kişilik
- Depresyon Çoğu Zaman İhtimallerin Kaybı İle İlgilidir.
- Koronavirüs'ün Tersyüz Ettiği Varoluşsal Kaygılar
- İNTERNET BAĞIMLILIĞI
- SEN DİLİ -BEN DİLİ!!
- İnsanı Anlatan Hikayesidir.
- Korona Döneminde Kaygı
- FLÖRT ŞİDDETİ
- Masterson Yaklaşımı nedir?
- PANDEMİ DÖNEMİNDE DİYABET YÖNETİMİ İÇİN STRESLE BAŞA ÇIKMA
- Einstellung Etkisi: "Artık Sorunlarımı Çözemiyorum!"
- Gaslighting: İlişkinizde Duygusal Olarak Manipüle mi ediliyorsunuz?
- MUTLU BİR İLİŞKİ YÜRÜTME YOLLARI NELERDİR?
- Siber Zorbalığı Önleme Stratejileri: Bütüncül Bir Yaklaşım
- Siber Bağımlılıklar ve Psikolojik Dinamikleri
- Çocuklarımızı Coronafobiden Koruma Yolları
- Bahar Depresyonu Mu Yaşıyorsunuz?
- Çocuklarımızdaki Endişe Durumu Hakkında Bilmemiz Gerekenler
- Bipolar Bozukluk
- Koronavirüs ile Kaygılarımız
- MUTLULUK REHBERİ
- Yalnızlık Psikolojisi
- Bahar Depresyonu ve Anneler
- Kaygı Tedavisi
- Psikopatolojinin Gelişiminde Bireysel ve Ailesel Etkenler
- Kaygı Bozukluğu
- Boşanma ve Çocuk
- MUCİZE YÖNTEM EMDR
- Işık, Sirkadiyen Ritim ve Bipolar Bozukluk Üzerine
- Duygusal Yeme
- Bitmemiş İşler...
- Başkalarının Acısına Bakmak/ Ruh Sağlığı Çalışanları İçin Öz bakım Önerileri
- Covid-19 Zaman Perspektifimizi Nasıl Etkiliyor?
- Yalnızlık Duvarı
- Covid-19 ve Psikolojik Sağlık
- Konuşan Bedenler ve Göçmenin Dilsizliği
- Öz-Duyarlık: Kişinin Kendine Ebeveyn Olması
- Ruh Sağlığımızı Korumanın Yolları
100%
Memnuniyet Garantisi
Terapinin başarıyla tamamlayana kadar Türkçe Terapi ödemeleriniz bizimle güvende.