Psikopatolojinin Gelişiminde Bireysel ve Ailesel Etkenler
.jpeg)

Yrd.Doç.Dr. Klinik Psikolog Gizem Akcan
24 Şubat 2022
Aile içi ilişkilerin, çocukların psikopatolojileri ve sosyal-duygusal gelişimleri üzerinde önemli bir role sahip olduğu görülmektedir.
Bireylerde meydana gelen psikopatolojik bozukluklar üzerinde etkili rol oynayan ve toplumun en küçük yapısı olan aile; her bireyin birbirine saygı, sevgi, merhamet gösterdiği ve bakım ihtiyaçlarının giderildiği bir kurumdur. Aile sistemini oluşturan tüm bireyler birbirlerini karşılıklı olarak etkilemektedirler. Aile içi ilişkilerin, çocukların psikopatolojileri ve sosyal-duygusal gelişimleri üzerinde önemli bir role sahip olduğu görülmektedir. Alan yazında patolojik aile yapısı; iç içe geçmiş aileler, kopuk aileler, evine bağlı olmayan bir eşin olduğu aileler, ilgisiz ebeveynli aileler veya olgunlaşmamış ebeveynli aileler olarak ayrılmaktadır. Kriz durumunda bu ailelerde strese karşı baş etme becerileri veya problem çözme becerileri normal ailelere göre oldukça düşüktür. Patolojik ailelerin en önemli özelliği, iletişim becerilerinin bozuk, üyeler arası ilişkilerin kopuk ve kurallara bağlı olmasıdır. Sağlıklı ve patolojik aileler karşılaştırıldığında, aile içerisinde iletişim kurma, sorumlulukları yerine getirme, rollerin eşit dağılımı, yakınlık, vb. özellikler iki aile tipini ayırmada belirleyici olmaktadır. Kişisel özellik ve bireysel etkenler olarak adlandırdığımız cinsiyet, yaş, öğrenim, zeka, erken yaşta evlilik, psikiyatrik ve kronik hastalıklar, uyuşturucu madde ve alkol kullanımı gibi değişkenler bireyin ve ailenin psikopatolojisini
etkilemektedir. Bireyin içinde doğduğu, büyüdüğü ve yaşadığı kültür ile uzlaşması, uyumu ve toplumun kontrol mekanizmalarına adaptasyonu bireyin sosyolojik kendiliğini oluştururken; özgün ve bireysel kendiliği, psikolojik kendiliğini meydana getirir. Sosyolojik ve psikolojik kendilik arasındaki iş birliği bireyi sağlıklı bir uyuma götürürken, ikisi arasındaki iş birliği ve bağlantı belirsizleştiğinde iki sistem birbirinden ayrı dinamiklerle çalışmaya devam eder.
Etiketler
Bir yorum yaz
İlgili Bloglar
- Acı veren anı ve travmalardan EMDR ile kurtulabilirsiniz
- TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU
- TERAPİ ÖYKÜLERİ 1- DEPREM
- TRAVMA SONRASI BÜYÜME
- KUŞAKLAR ARASI TRAVMA
- Travma Sonrası Stres Bozukluğu
- KORONA VİRÜSÜ VE PSİKOLOJİMİZ
- Psikoterapi Nedir ve Ne Değildir?
- Korona Döneminde Kaygı
- MUCİZE YÖNTEM EMDR
- Bitmemiş İşler...
- Başkalarının Acısına Bakmak/ Ruh Sağlığı Çalışanları İçin Öz bakım Önerileri
- Çocuğum Okula Başlıyor
- İnsanlarla Kurduğumuz İletişim Ne Kadar Sağlıklı?
- Çocuklarımızdaki Endişe Durumu Hakkında Bilmemiz Gerekenler
- Çocukların Babalarıyla Bireysel Vakit Geçirmesinin Önemi
- Boşanma ve Çocuk
- GÖÇ OLGUSU VE PSİKOPATOLOJİ
100%
Memnuniyet Garantisi
Terapinin başarıyla tamamlayana kadar Türkçe Terapi ödemeleriniz bizimle güvende.