Çocuğum Okula Başlıyor
 

Çocuğum Okula Başlıyor

Çocuğum Okula Başlıyor
Online Psikolog | Online Terapi Nuray Er
Psikolog Nuray Er

02 Eylül 2019

Yeni bir eğitim öğretim yılı başlarken birçok anne babayı şimdiden bir telaş aldı. Özellikle çocuğu ilk kez okula başlayacak olanlar kendilerini nelerin beklediğini oldukça merak ediyorlar. Oryantasyon haftasında her okulun farklı farklı yolları benimsemesi olası, ancak ebeveyn olarak siz yine de bir ön hazırlık yapmaya ne dersiniz?



En az bir hafta öncesinden tatil havasından çıkın ve evdeki rutinlerinize geri dönün.
Tatilde bir miktar uyku ve yemek saatlerinde sapmalar olması oldukça normal. Ancak okula başlamadan en az bir hafta öncesinde bu saatleri yeniden düzenlemeniz çocuğunuzun okuldaki ilk gününe ve oryantasyon haftasına yapabileceğiniz en büyük yatırım olacaktır. Özellikle çocuğunuzun en geç saat 21:30 da yatakta olmasını sağlamanız olumlu bir harekettir. Fakat her çocuğun ihtiyaçları farklı ve her evin dinamikleri kendine özgü olabiliyor. Tüm bunları değerlendirerek size ve çocuğunuza uyan rutini takip etmeye başlayabilirsiniz. 

Okul öncesi birlikte hazırlanın.
Okul çantası, kıyafet, kırtasiye gibi okula yönelik alışverişleri birlikte yapın. İstediği seçimleri yapabilmesi adına ona seçenekler sunun. Okul sabahı öncesi çantasını birlikte hazırlamaya özen gösterin. Böylece çocuğu bu sürecin içine dahil etmiş olursunuz. 

Çocuğunuzun bilgi eksikliklerini giderin.
Çocuklar çoğu zaman bilgi eksiklikleri yüzünden korkuya kapılır ya da diğer olumsuz duygularına hakim olamazlar. Okulun ilk gününden önce her fırsatı değerlendirerek çocuğunuzun okula dair tüm eksik bilgilerini tamamlamaya çalışın. En azından onun merak ettiklerini cevaplamanız faydanıza olacaktır. Okulu önceden gezdirmek yine bu bilgi eksikliklerini gidermeye yarayacak yollardan birisidir. Sınıfını bahçesini gezmesi ve gezerken buralarda neler deneyimleyebileceğini konuşabilirsiniz. Öğretmeninin isminden görüntüsünden bahsedebilir, ona yıl boyunca neler öğreteceğinden bahsedebilirsiniz.

Kitapların gücünü kullanın.
Okula dair yazılmış olan çocuk kitaplarını kütüphanenize dahil edin ve oradaki kahramanlar aracılığı ile yaşayacağı deneyimlere ve duygulara bir ön hazırlık yapın. Böylece yalnız ve farklı hissetmesinin önüne geçebilir daha büyük psikolojik zararlardan çocuğunuzu koruyabilirsiniz.

Oyun aracılığıyla okulun provasını yapın.
Bilgi eksikleri dolayısıyla okul korkusu olan çocuklara yapabileceğiniz en büyük yardım okuldaki deneyimlerine benzer oyunları kurgulamak ve birlikte oynamaktır. Özellikle ilk gün öncesi okula giderken neler yapacağınızı, okulda onu neler yapacaklarını, okul sonrası onu aldığınızda neler olacağını canlandırmanız onu bu deneyime fazlasıyla hazırlayacaktır. Böylelikle çocuğun kafasında neler yaşayacağına dair bir şema olacak ve kendini daha fazla güvende hissedecektir. Hem de dışarıya vurmakta zorlandığı duygu ve düşüncelerini oyunla dışarıya vurma imkanı olacaktır. Oryantasyon haftası boyunca özellikle çocuğun yönlendirmesine izin vererek bu oyunu her gün oynamanızı süreci kolaylaştıracaktır.

Gözyaşlarını kabul edin.
Ağlamak zor duygular hisseden çocukların en büyük ilacı. Eğer çocuğunuz bir miktar gözyaşı döküyorsa kendisini iyileştirmeye ve rahatlatmaya çalışıyordur diyebiliriz. Ağlama ama ben de üzülüyorum ya da ağlayacak ne var gibi söylemler onu bu arınma sürecinden uzaklaştıracaktır. 

Bırakıp gitmeyin.
Çocuğunuzun olumsuz duygular hissettiği her durumda gözyaşları dökerek vücudundaki stresten arınması oldukça normaldir. Onun duygusunu kabul edin ve ağlamasına izin verin. Ancak çocuğunuz dehşete düşmüş gibi davranıyorsa ağlamalarına çığlıklar eşlik ediyorsa aceleci davranmayın ve çocuğunuzu bırakıp gitmeyin. Okul yönetiminin bırakıp gitmenize dair bir yaklaşımı olsa bile bunu kabul etmeyin. Süreci biraz daha ağırdan alarak çocuğunuzun tetiklenen duygularının sakinleşmesine eşlik edin.

Duygusunu fark edin ve ona da fark ettirin.
Bazı çocuklar yaşları ve gelişimleri itibari ile negatif bir duygunun geldiğini fark ederler ama onun ne olduğunu bilemezler. Gerek oynadığınız oyunlarda gerekse yaptığınız minik sohbetlerde okula dair olumsuz duygusu ne ise adlandırmasına yardımcı olun. Bu duygu: korku, endişe, özlem, tedirginlik, öfke, kızgınlık, üzüntü gibi duygulardan bir ya da birkaçı olabilir. Bu duygu ona bedeninde neler yapıyor ve hangi zamanlarda geliyor ifade etmesine yardımcı olun.

Bağlanma figürünü devreye sokun. 
Çocuğunuz evden ya da bağlandığı kişiden ayrılmakta sorun yaşıyorsa yanına almaktan hoşlandığı bir objeyi ya da küçük oyuncağı elinde ya da çantasında taşımasına izin verebilirsiniz. Hatta anne babasını özlediğinde ona bakmasını ve hatırlamasını ondan güç almasını söyleyebilirsiniz. Bu objenin sihirli güçlerinin olduğunu, ona destek olacağını oyunlaştırıp anlatarak daha fazla güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Ebeveyn olarak siz ne hissediyor ve düşünüyorsunuz fark edin. Çocukların ayna nöronları sizin duygularınızı ilk gün fark edecek ve belki de tekrar edecektir. Bir miktar heyecanlı olmanız normal ancak heyecandan fazlasını hissediyorsanız daha sakin olan ebeveynin süreci devralmasını sağlayın. Sonrasında bu olumsuz duygularınız üzerinde düşünün sizdeki köklerini anlamaya çalışın. Konu belki de çocuğunuzun deneyimi ile ilgili değildir. Belki de sizin geçmişteki sizin kendi çocukluk deneyimleriniz ile ilgilidir. 

Güvenin ve mutlu olun. Çocuğunuz büyüdü ve yeni bir safhaya geçti hayatında. Dolayısıyla siz ve hayatınız değişmek üzere. Belki de daha önce kendinizden ya da yakın çevrenizden başka kimseye çocuğunuzu emanet etmediniz ve bu okulla beraber tarih olacak gibi. Bu noktada okula ve öğretmenlere güvenmekte problem yaşamanız çok normal ancak bu sizin probleminizdir. Eğer güvensizliğiniz okul ve okul personeli ile alakalı elle tutulur şeylere dayanıyorsa bunlara odaklanın ve çözüm yolları arayın. Ama güvensizliğiniz sizin içsel süreçlerinize dayanıyorsa bu durumun mutlu olmanızı sağlayan yanlarına odaklanmaya çalışın. Çocuğunuz büyüdüğü ve okullu olduğu için mutlu olun ve de bunu ona yansıtın.      

Herkes için güzel bir eğitim öğretim yılı olsun.

Sevgiyle,
Psikolog Nuray Er


Etiketler
Bir yorum yaz