Panik Atak ve Online Terapi
 

Panik Atak ve Online Terapi

Panik atak ve kaygı bozukluğu yaşayan kişi sayısı gün geçtikçe artıyor. Peki panik atak tedavisinde online terapi etkili bir yöntem midir? Online terapinin panik atak tedavisinde ne gibi avantajları vardır? Yazımızda bunları ele aldık.


PANİK ATAK ve Online Terapiler

Panik atak; kalp çarpıntısı, terleme, titreme, kulakta uğultu ya da çınlama, nefes daralması, göğüste ağırlık hissi, mideden başlayan ve vücuda yayılan yanma hissi, yerinde duramama, bunalma gibi hislerle birlikte gelen ve genel olarak hastada ölüyorum, deliriyorum, kalp krizi geçiriyorum, kontrolü kaybediyorum gibi düşüncelere yol açan ani ve istenmeyen bir durumdur. 

Panik atakları olan hastalar terapi odasına gelene kadar hastanelerin kardiyoloji bölümlerinden geçmiş, kalp ve damar hastalıkları ile ilgili bir dizi tetkik yaptırmış olurlar. Yapılan tetkikler sonucu fiziksel olarak bir problem bulunmamış olsa da panik atak hastaları yaşadıkları atakların yoğunluğu ve baskısı dolayısıyla sağlıklı olduklarına kolay kolay ikna olamazlar. Bu hastalar arasından iyileşmeye en yakın olanlar ise panik atağın bir kaygı bozukluğu sorunu olduğunu ve bunun da ancak psiko-terapi odasında çözülebileceğini kabul edenlerdir. 

Terapi odasında öncelikle hastaya öğrettiğimiz en kritik şey beden-zihin etkileşimi ve beynin anı kaydetme prensipleridir. 

Masada vanilyalı kurabiye bulunan, yoğun bir kahve kokusunun hissedildiği bir toplantı ortamında müdürü ile gergin bir tartışma yaşayan biri o an yaşadığı bedensel gerginliği, kalp çarpıntısını, daralmayı, titremeyi, utanç, öfke ve çaresizlik hislerini; kahve kokusu, vanilya kokusu, yanındaki arkadaşının parfümünün kokusu, kendi parfümünün kokusu, projeksiyon cihazının ışığı, bilgisayarın fan sesi gibi uyaranlardan bir ya da birkaçı ile birlikte hafızasına kodlar. 

Kaygı düzeyi zaten o ya da bu sebepten ötürü yüksek olan bir insanın yaptığı bu kayıt adeta patlamaya hazır bir paket gibidir. Bu paketin içindeki unsurlardan bir tanesinin kişinin hayatında tekrar ortaya çıkması bombanın aktive olmasına ve kişinin panik atak yaşamasına sebep olabilir. Panik atak hastaları ile yaptığım seanslardan edindiğim genel izlenim ise hastanın kendisini neyin tetiklediğini fark etmesinden sonra atakların git gide azaldığı ve ortadan kaybolduğu yönündedir. Bu tetikleyici ışık, parfüm kokusu, ses gibi dış bir uyaran olduğu gibi terleme, kalbin hızlı atması, bunalma, öfke, çaresizlik, utanç gibi iç bir uyaran da olabilir. 

Hepimiz ışık, koku, ses gibi dış uyaranlara ve terleme, kalp çarpıntısı, öfke, çaresizlik, bunalma gibi iç uyaranlara istisnasız olarak maruz kalırız. Kişiyi panik atak hastası yapan kritik mesele kişinin bilinç altında bu uyaranlardan herhangi biri tarafından kolayca tetiklenen bir bomba taşıyor olmasıdır. Beden-zihin etkileşimini ve beynin çalışma prensiplerini öğrettiğimiz hastalar tetikleyiciler karşısında daha bilinçli davranarak bombayı patlatmadan paketi açıp etkisiz hale getirebilirler. 

Tüm dünyada ve Türkiye'de hızla yayılmakta olan ve etkililiği bilimsel araştırmalarla desteklenmiş online terapiler panik atak tedavisinde biz terapistlere ve hastalara daha modern ve özgür bir alan açmış oldu. Artık terapi odasının zaman ve mekan kısıtlamalarından azade, hasta ile temasa geçebiliyor ve bombayı patlatmadan birlikte etkisiz hale getirebiliyoruz. Tedavide başarıyı yakalamayı kolaylaştıran ve tedavi süresini kısaltan hayati etken, kişinin yaşadığı panik atakların hafif bir şekilde geçmesini sağlamak ve hastayı öğrenilmişlik çaresizlik döngüsüne düşmeden yakalayabilmektir. 

Panik atak hastası ilk panik atağını geçirdikten kısa bir süre sonra yaşadığı durumun ne olduğunu anlamak için arama motorlarına hissettiği semptomları yazarak kendi durumuna anlam vermeye çalışır. Bu noktadan itibaren şöyle kritik bir süreç başlar: Ya okuduklarından olumsuz etkilenip kendini yardıma kapatır ve panik atak döngüsünün hayatında köklenmesine izin verir ya da bunun üstesinden gelinebilecek psikolojik bir durum olduğunu kabul ederek yardım almaya karar verir. Yardım almaya karar veren hasta, online terapinin bizlere sunduğu ulaşırlabilirlik sayesinde ilk atağını geçirdikten bir ya da iki saat içinde online terapi hizmeti veren bir terapist ile görüşebilmiş, problemin çözüm aşamasına geçebilmiştir. 

Klinik deneyimime dayanarak panik atak hastalarının, ilk atağı geçirdikten sonra tekrar aynı şeyi yaşama kaygısıyla kendi kendilerini korkuttuklarını ve yine patlamaya hazır bir bomba gibi günlük hayatlarını yaşamaya çalıştıklarını söyleyebilirim. Hal böyle olunca en ufak bir tetikleyici kişiyi kolayca atağa sürükler. Kısa zaman içinde hasta bu durumun asla geçmeyeceği, bundan sonra yaşamının böyle devam edeceği, kaygı dolu ve diken üstünde bir ömür yaşamaya mahkum olduğu şeklinde inançlar geliştirir. "Kendi kendini doğrulayan kehanet" dediğimiz bu hatalı inançlar ne kadar başı boş bırakılırsa o kadar köklenir ve kişinin üzerinde hakimiyet kurar. 

Öncelikle tüm kaygılı okurlara tavsiyem: lütfen kaygılarınız kontrolden çıkmadan, hayatınızı ele geçirmeden en kısa zamanda, kendinize bir iyilik yapın, daha kaliteli ve doyumlu bir yaşam için bireysel terapiye başlayın. Kaygılarınız kontrolden çıktıysa ve atak şeklinde tüm bedeninizi sardıysa ikinci atağı beklemeden hemen danışmanlık alın ve istikrarlı bir şekilde sürdürün. Panik ataklar artık hayatınızın bir parçası haline geldiyse sakın umutsuzluğa kapılmayın, bu durumun tedavi edilebilir psikolojik bir problem olduğunu kendi kendinize telkin edin, derin bir nefes alın ve çözüm için ilk adımı atın, yarın değil, bugün bir danışmandan randevu alın. 


Etiketler
Yorumlar(1)
  • Online Psikolog | Online Terapi Ayse
    Ayse 07 Ekim 2018 21:22

    Çok güzel ozetlemisiniz pınar hnm

Bir yorum yaz

İlgili Bloglar

Türkçe Terapi Garanti

100%

Memnuniyet Garantisi

Terapinin başarıyla tamamlayana kadar Türkçe Terapi ödemeleriniz bizimle güvende.