Einstellung Etkisi: Artık Sorunlarımı Çözemiyorum!
 

Einstellung Etkisi: "Artık Sorunlarımı Çözemiyorum!"

Einstellung Nedir


Kulağa oldukça yabancı geliyor öyle değil mi? Aslında hepimizin günlük hayatta sıklıkla yaptığı ve bu yazıyı okuduğunuzda ne kadar tanıdık olduğunu fark edeceğiniz bir kavram Einstellung.

En genel tabirle, “problemlerimizi çözme konusunda, etkili olup olmamasına bakmadan sürekli olarak aynı tavrı takınmak” diyebiliriz buna. Yaşadığımız olaylara bakış açımızın ve problem çözme yöntemlerimizin hayatımızın gidişatını ve ruh halimizi ne denli etkilediğini hepimiz biliyoruzdur. Fakat bir problemin asıl değeri, bizim ona yüklediğimiz anlam ile genişler ve belki de yaşadığımız şey gözümüze olduğundan çok daha ciddi ve aşılamaz görünebilir. Bu durumun temel sebeplerinden biri, problemlerimizi hep aynı şekilde çözme çabamız olabilir mi? Elbette bu, yöntemlerimizin tamamen işe yaramaz olduğunu göstermez. Belki de tek sıkıntı, seçtiğimiz çözüm yolunun o an yaşadığımız duruma uygun olmayışıdır. Nitekim hayatımızın bir evresinde hepimiz, sorunlarımız karşısında yaratıcı ve esnek olamadığımız zamanlardan geçeriz.

Peki Ne Yapabiliriz?


Belki de işe ilk olarak, yaşadıklarımızın üstesinden gelmekte zorlandığımızı kabullenerek başlamalıyız. Bu kabul, her ne sıkıntı yaşıyorsak, onu daha iyi anlamamıza ve önümüzdeki resme daha geniş bir açıdan bakmamıza yardımcı olacaktır. İkinci olaraksa, muhakeme yeteneğimizin sınırlarını görmeye başlamamız gerek. Neden çözüm yollarımızla ilgili bu kadar ısrarcıyız? Neden Einstellung etkisi altında bu denli kalıyoruz? 

Geçmiş yaşantılarımızı düşünelim. İş yerinde yaşadığımız bir çatışmayı nasıl çözdük, ayrıldığımız sevgilinin acısını nasıl yaşadık, aile içi ilişkilerimizde sürekli benzer bir döngü içinde miydik, dahası kişilere ve olaylara karşı tutumumuz neydi? Aklınıza bazı cevaplar geldiğini tahmin ediyorum. Bir şekilde hallettiniz ve büyük ihtimalle sonraki yaşantınız için zihninizde bir sürü genelleme oluştu değil mi? 

Belki de doğru kurulmamış neden-sonuç ilişkileri ve işlevsel olmayan genellemelerimiz, muhakeme yeteneğimizi kısıtlıyor ve bizi çaresiz bırakıyordur. Belki de artık “farkında olma”nın ve Einstellung’dan kurtulmanın zamanı gelmiştir. 

Ne dersiniz?

                                                                                           Psk. Ebru Pelin Özel
Etiketler
Bir yorum yaz

Türkçe Terapi Garanti

100%

Memnuniyet Garantisi

Terapinin başarıyla tamamlayana kadar Türkçe Terapi ödemeleriniz bizimle güvende.