KORONA VİRÜSÜ VE PSİKOLOJİMİZ
 

KORONA VİRÜSÜ VE PSİKOLOJİMİZ

KORONA VİRÜSÜ VE PSİKOLOJİMİZ
Online Psikolog | Online Terapi Nuray Er
Psikolog Nuray Er

20 Mart 2020

Tüm dünyayı etkisi altına alan Korona virüsü vücudunuza girip zarar vermedi belki ama yüksek ihtimalle psikolojinizi olumsuz etkiledi. 


Virüsün hayatımıza dahil olmasıyla beraber belirsizlik ve şüphe gibi duygu ve düşüncelerimiz de yükselişe geçti. Dolayısıyla birçok insanın endişe ve stres seviyesi rahatsız edici düzeylere ulaştı. Ancak araştırmalarda gösteriyor ki uzun süreli stres ve endişeye maruz kalmak belki de vücudumuza birçok virüsün veremediği zararı veriyor.

Hastalığa şu an yakalanmamış olmamız hiç yakalanmayacağımız anlamına gelmiyor ve bu gerçeklikle baş etmesi bir çoğumuz için oldukça güç. Çünkü gelişen teknolojik kaynaklarımız sebebi ile hastalığa yakalanan insanların acılarına şahit olmak ve bu anları zihnimizde canlandırmak (istemesek de) çok kolay. Hastalığa dair her detayı daha ilk günlerden hepimiz bilir olduk ve ciddi bir bilgi kirliliği içerisinde hem zihnimiz hem de duygularımız yıpranmış vaziyette. Bu sebeple çoğumuz travmaya maruz kalmış kadar travmatize olmuş durumdayız.

Bunlara ek olarak evde kalmamızın mühim olduğu bu dönemde hepimizin en önemli kaynaklarından biri olan sosyallikten uzak olmak da tüm bu yoğun stres ve endişemize fayda sağlamıyor gibi. Peki bu süreçte neleri yapmak ya da yapmamak bizlere fayda sağlayabilir?

·       HER AN HABERLERİ TAKİP ETMEYİN
Haberleri gün içerisinde bir kez güvenilir bir kaynaktan takip edin. Saat başı vaka sayılarını ve kayıp sayılarını takip ediyor olmanın bu süreçte kimseye bir faydası yok.

·       SOSYAL MEDYA KULLANIMINIZI SINIRLANDIRIN
Maalesef sosyal medyada gördüğümüz her bilgi doğru olmadığı gibi görmek istemediğimiz birçok bilgi kirliliğine de sosyal medya aracılığı ile maruz kalıyoruz. Bu durum normal hayatımıza devam etmemizi oldukça güçleştiriyor.

·       GÜNLÜK RUTİNLER OLUŞTURUN VE TAKİP EDİN
Belli bir saatte uyuyup uyanmak ve yemek yediğimiz, çalıştığımız, dinlendiğimiz ve eğlendiğimiz vakitleri belirleyip bunlara olabildiğince uymak anormal zamanlarda normal hissetmemize katkı sağlayan en önemli faktördür.

·       SEVDİKLERİNİZLE EN AZINDAN ONLİNE VAKİT GEÇİRİN
Sevdiklerinize teknolojiden faydalanarak muhakkak her gün zaman ayırın. Sosyalleşmeye bu yollarla da olsa devam etmek zorundayız.

·       MİZAHA HAYATINIZDA YER VERİN
Hayatı çekilir kıran şeylerden birisi de mizahtır. Ayrıca yüksek kahkahalar atıyor olmak vücudumuzda kilitlenen birçok travmatik deneyimin boşalması demektir. Güldüğünüz ve güldürdüğünüz eylemlerden bu süreçte de geri kalmayın .

·       EVDEN HALLEBİLECEĞİNİZ YENİ HEDEFLERE ODAKLANIN
Balkona bahçe kurun, bahar temizliğine başlayın, evdeki fazlalıkları ayırın ihtiyacı olanlara bağışlayın, büyük bir yapboza başlayın, okuyamadığınız kitapları okuyun, ertelediğiniz filmleri izleyin, bir kitap yazın, yeni bir beceri edinin…daha başka siz ne istiyorsanız.

·       İYİ BESLENİN, İYİ UYUYUN, BOL SU İÇİN VE EGZERSİZ YAPIN
Stresle baş etmek için ve travmatik deneyimlerin etkisini azaltmak için bedeninizin ihtiyaçlarını yeterince karşılıyor olmanız önemli.

·       YOGA VE MEDİTASYONA BİR ŞANS VERİN
 Zorunlu olarak kendinizle baş başa kaldığınız bu dönemde çıtayı biraz daha yükseltin ve içsel yolculuğunuza bu araçlar vesilesi ile başlayıverin. Bu sayede psikolojik sağlamlığınızı ve esnekliğini ciddi düzeyde arttırabilirsiniz.

·       İNANCINIZI YÜKSEK TUTUN VE OLUMLU KALMAYA ÇALIŞIN
Unutmayın neye inanırsak biz de hayatımızda ona dönüşür. Olumlu şeyler düşünüp olumlu şeyler konuşun ve bunlara inanın. Bu olumsuzlukları görmeyelim Polyannacılık oynayalım demek değil aksine olumsuzlukların farkında olarak odak noktamızı olumlulara sabitlemek demektir.

·       YOĞUN DUYGULARINIZI PAYLAŞIN
Her şeye rağmen olumsuz duygular gelebilir. Bırakın gelsin, muhattabı varsa iletin gitsin. Muhatabı yoksa da güvendiğiniz biri eşliğinde içinizden çıkarın gitsin. Hayatınızda böyle bir kişi bir terapist edinmek iyi bir seçenek olacaktır.

·       ZİHNİNİZİ BULANDIRAN DÜŞÜNCELERİ BİRİLERİNE YA DA EN KÖTÜ KAĞIDA DÖKÜN
Düşünce sadece bir düşüncedir ona dünyanın tek gerçeği gibi davranmayı bırakın. Birine anlatın, kağıda yazın, terapiye gidin bu düşünceleri ve size çektirdikleri ızdırabı hafifletin.

Sevgiyle,
Psikolog Nuray Er


Etiketler
Bir yorum yaz

İlgili Bloglar

Türkçe Terapi Garanti

100%

Memnuniyet Garantisi

Terapinin başarıyla tamamlayana kadar Türkçe Terapi ödemeleriniz bizimle güvende.