Işık, Sirkadiyen Ritim ve Bipolar Bozukluk Üzerine
 

Işık, Sirkadiyen Ritim ve Bipolar Bozukluk Üzerine

Duygu durum Bozuklukların ışık ile güçlü bağlantısına dair bir yazı. İyi okumalar


Bipolar bozukluk mani ve depresyon epizodları ile devam eder. Yaza geçiş olan baharda mani, kışa geçiş olan sonbaharda depresyon atakları görülmesi olasıdır.
Bu durumda; Mevsimlerin, dolayısıyla ışığın duygudurum bozuklukları üzerinde bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.

Ekvatordan uzaklaştıkça mevsimsel değişikliklerin bipolar bozukluğu etkilediği gözlenmiştir (F.K. Goodwin ve K.R. Jamison,
Manic-Depressive Illness: Bipolar Disorders and Recurrent Depression, Oxford University Press, New York, 2007).

Kuzey yarım kürede yapılan bir araştırmada, güneş ışınlarının maksimum olarak geldiği bahar aylarında, özellikle ailede BD varsa kişide de bu sorunun tetiklenebileceği bulunmuştur(M. Bauer ve ark., Relationship between sunlight and the age of onset of bipolar disorder: an international multisite study, J. Affect. Disord., 167 (2014), pp. 104-111).

Ayrıca melatonin ve Kortizol'ün sirkadiyen saat üzerindeki etkisine dair pek çok araştırma bulunmaktadır.

İnsanlar yapay ışık kullanmadan önce tüm hayatlarını gün ışığına adapte ederlerdi. Bu da sirkadiyen saatin gelişimini sağlamıştır (B. Helm ve ark., Annual rhythms that underlie phenology: biological time-keeping meets environmental change, Proc. R. Soc. B., 280, 2013).

Dolayısıyla; Bipolar bozuklukta sirkadiyen saati düzenlemeye yönelik pek çok strateji atakların dramatikleşmesini önleyebilir.
Bunların başında daha düzenli bir hayat tarzı, dengeli beslenme, spor, gece uykusunu önemsemek, yapay enerjiden mümkün olduğunca uzak durma sosyal ritmi dengeleyeceğinden sirkadiyen ritmimizi düzenlememize yardımcı olur. Üstelik bu teknikler, sadece bipolar bozuklukta etkili olmasının yanı sıra genel olarak
hormonal ritmimizi de düzenleyeceğinden uzun vadede daha iyi hissetmemizi sağlar.

Uzman Klinik Psikolog İlkay Dingeç
www.psikologilkaydingec.com
Etiketler
Bir yorum yaz