Korona Döneminde Kaygı - Türkçe Terapi
 

Korona Döneminde Kaygı

Ev karantinaları, okulların açılma tarihinin belirsizliği, çalışanların ücretsiz izne ayrılması, küçük işletmelerin geleceğinin belirsizliği, yakınlarımızın veya kendimizin virüse yakalanma endişesi.... Tüm bunlar gün geçtikçe dozu artan bir kaygıya neden olabilir.


Ev karantinaları, okulların açılma tarihinin belirsizliği, çalışanların ücretsiz izne ayrılması, küçük işletmelerin geleceğinin belirsizliği, yakınlarımızın veya kendimizin virüse yakalanma endişesi.... Tüm bunlar gün geçtikçe dozu artan bir kaygıya neden olabilir. El yıkama veya temizlik gereklilikten ziyade kaygınızla baş etme haline gelmişse, sık sık dezenfektan kullanmak cildinize zarar veriyor ve zamanınızın çoğu temizlik yapmak ile geçiyorsa, kendinizi sürekli tedirgin hissediyorsanız bu durum çok endişeli olduğunuz anlamına gelebilir.

Endişe ve Kaygı ile Baş Etmek Mümkün


Kendi rutininizi oluşturup, ne hissettiğiniz konusunda kendinize açık olup kendinizi dinleyerek, sevdiklerinizle iletişim halinde kalarak, evde egzersiz yapıp vücudunuzu alışageldiği miktarda yorarak, gevşeme egzersizleri deneyerek, çocuklarınıza, evcil hayvanlarınıza veya hobilerinize vakit ayırarak içinde bulunduğunuz endişeyi azaltabilirsiniz.

Korona döneminde kaygı, stres ve endişe düzeyimizin yüksek olması olağan olan bugünlerde, günde 5-10 dakika da olsa vücudumuzdaki gerginliği azaltmak amacıyla gevşeme egzersizleri yapmak, psikolojik olarak da rahatlamamıza yardımcı olacaktır.

Bu süreçte kendimizi dinlemenin, kendimize vakit ayırmanın kritik bir önemi var. Özellikle çocuk sahibi veya bakım veren bireyler için, kendi iyilik hallerini ikinci plana atmamalarını önemle belirtmek isterim. Kendimiz iyi olmadan bir başkasını iyi hissettiremeyiz.

Şunu da belirtmek isterim ki kendimizi kötü hissetmek de iyi hissetmek kadar normaldir. Olağanüstü bir durum yaşıyoruz, vaktimizin çoğunu zorunlu olarak evdelerde geçiriyoruz. Sürekli mutlu olmak veya mutlu olmayı istemek gerçekçi bir beklenti değildir. Önemli olan negatif duyguları kabullenip, büyük resimde pozitif duygularla negatif duyguların dengesini kurabilmektir.

Hiçbir şey yapmak istemiyorsanız, hiçbir şey yapmama özgürlüğüne sahipsiniz. Ağlamak istiyorsanız da keza. Bütün gün boyunca yataktan çıkmak istemiyorsanız da. Lütfen kendinizi “sürekli mutlu olmalıyım”, “bir şeyler üretmeliyim” zorunluluğunda hissetmeyin. Yeter ki sadece kendinize ayırdığınız bir zaman dilimi olsun, bunu hobilerinizle uğraşarak da geçirebilirsiniz hiçbir şey yapmayarak da -çünkü hiçbir şey yapmamak da bir ihtiyaçtır-. 

İçimizdeki güzellikleri ve umudumuzu fark ettiğimiz bir gün olması dileğiyle.


Uzman Psikolog Asiye Bozdemir



Etiketler
Bir yorum yaz

İlgili Bloglar

Türkçe Terapi Garanti

100%

Memnuniyet Garantisi

Terapinin başarıyla tamamlayana kadar Türkçe Terapi ödemeleriniz bizimle güvende.