TERAPİSTİM GERÇEKTEN UZMAN MI? KİMDEN YARDIM ALMALIYIM?
 

TERAPİSTİM GERÇEKTEN UZMAN MI? KİMDEN YARDIM ALMALIYIM?

 Lütfen hastalığınıza yönelik yaptığınız araştırmalarda ve  uzman  terapist arayışlarında şu önemli noktalara dikkat ediniz.


Bu soruyu email kutumda çokça gördüğüm için siz değerli danışanlarımızı bilgilendirmek istedim.   
    Genellikle ruhsal durumundaki değişiklikleri fark eden bireyler hızlıca araştırma yapmaya yönelirler. Çoğu zaman uzman olan / olmayan herkesin paylaşımda bulunduğu, tecrübelerini paylaştığı platformları okurlar. Belirtilerini hızlıca gözden geçirip  internet tarayıcısında kendi tanısını dahi koyan nice hasta gelişim kitapları, olumlu telkinler, rahatlama metodları ile belirtilerini söndürmeye çalışır. Ancak bu çaba yani güven arama davranışı yalnıza ateşin üzerine toprak örtmek gibidir. Başlangıçta rahatlatıcı olsa da uzun vadede sağaltım sağlayamadığı gibi hastanın belirtilerini ve şikayetlerini daha da geriye götürebilir.
 Lütfen hastalığınıza yönelik yaptığınız araştırmalarda ve  uzman  terapist arayışlarında şu önemli noktalara dikkat ediniz.
  1. 1. Yardım arayışına girdiğiniz konulardaki uzman olmayan kişilerin olumsuz yorum ve düşüncelerine ve geçmiş tecrübelerine itibar etmeyiniz.
  2. 2. Site üzerinden ilaç yönlendirmesi yapan uzman ya da uzman olmayan kişilerin yönlendirmelerine itibar etmeyiniz. İlaç yazma ve teşhis koyma yetkisi yalnızca tıp doktorlarının ( psikiyatrist) yasal hakkıdır. Bir psikolog, klinik psikolog, uzman psikolog ya da bir psikolojik danışman ünvanı ilaç yönlendirmesi yapılabileceği ya da size teşhis konulabileceği anlamını taşımaz.
  3. 3. Sorduğunuz soruya cevap veren uzmanın gerçekten uzman olduğundan emin olun. Ülkemizde Klinik Psikolog ünvanını yalnızca psikoloji ya da psikolojik danışmanlık lisans eğitimlerini tamamlayan ve bu eğitimlerin üzerine 2 sene klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlamış kişiler kullanabilir. Farklı bölüm mezunu bir birey psikoloji yüksek lisansı yaptığında '' PSİKOLOG'' olmaz. Yalnızca psikoloji uzmanlığı sertifikası alır. Sertifika ve diploma aynı anlamlara GELMEZ.
  4. 4.Psikoterapist ünvanını yalnızca psikoloji ya da pdr lisans eğitiminin üzerine uzmanlaşılmak istenen konuda( örnek verecek olursak Bilişsel Davranışçı Terapi), temel eğitimini 12 modül ( Yaklaşık 1 sene ) tamamladıktan sonra bir uzman mentor yani süpervizör eşliğinde danışan görmeye başlayıp en az 8 modül süpervizyon alan uzman kullanabilir. Ücretle satın alınan içi boş sertifikalarla PSİKOTERAPİST olunmaz
  5. .5.Ülkemizde henüz ruh sağlığı yasası kesinleşmediği için yardım arayışındaki insanları dolandıran, manevi danışmanlar, nefes uzmanları, şaman eğitmenleri, hipnoz uzmanları, yaşam koçları, terapiyi sohbetle karıştıran nice birey mesleki etik ve değerlerden uzak yalnızca ticaret ve para kazanma odaklı haksız kazanç elde etmekte ve vatandaşlarımızın ruh sağlığını etkilemektedir. Terapi hizmeti aldığınız uzmanın tüm eğitimlerini, lisansını, aldığı belgeleri ayrıntıyla sormak SİZİN HASTA HAKKINIZDIR. Hakkınızı Arayınız.Sevgiler..
Sinem Sultan KARACA
PSİKOLOJİK DANIŞMAN
Etiketler
Bir yorum yaz

İlgili Bloglar

Türkçe Terapi Garanti

100%

Memnuniyet Garantisi

Terapinin başarıyla tamamlayana kadar Türkçe Terapi ödemeleriniz bizimle güvende.