PANDEMİ DÖNEMİNDE DİYABET YÖNETİMİ İÇİN STRESLE BAŞA ÇIKMA


Yrd.Doç.Dr. Klinik Psikolog Gizem Akcan
18 Ekim 2020
Diyabetli hastalarda anksiyete ve depresyon başta olmak üzere birçok stres semptomları ve sorunları diyabeti olmayan kişilere göre daha yaygın olarak görülmektedir. Diyabetli hastalarda duygusal tepkiler ve uyum güçlükleri en sık karşılaşılan sorunlardır.
Diyabetlilerde enfeksiyonlarda artan duyarlılık vardır. Pandemi döneminde Çin’de COVID-19'un diyabetli mortalitesi %7.3'e olduğu belirlendi (Wang vd., 2020). Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, fizik aktivite, diyabet bakımı ve takibindeki yetersizlikler komplikasyon gelişimine katkı sağlamaktadır (TEMD, 2019). Pandemi döneminde bu parametrelerin yönetimi zordur. Buna ilaveten bulaş ve korunma yollarıyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmama, hassas gruptaki bireyler olma, evde kalma süresinin uzun olması diğer anksiyete kaynaklarıdır (Türkiye Psikiyatri Derneği, 2020).
Tüm bunların yaratmış olduğu anksiyete pandemi döneminde diyabetlinin ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir ve stresle başa çıkma becerisini bozabilir. Bu derlemede salgın gibi kriz dönemlerinde diyabetlilerin stresle başa çıkma becerilerinin güçlendirilmesinden ve olası yeni kriz dönemlerinde stres yönetimi için yapılması gerekenler konusunda bilgi vermek amaçlandı. Diyabetli hastalarda anksiyete ve depresyon başta olmak üzere birçok stres semptomları ve sorunları diyabeti olmayan kişilere göre daha yaygın olarak görülmektedir (Anderson, Freedland, Clouse ve Lustman, 2001).
Diyabetli hastalarda duygusal tepkiler ve uyum güçlükleri en sık karşılaşılan sorunlardır. Bu sorunlar diyabetlinin bilişsel ve duygusal işlevlerini olumsuz etkilemektedir (Özkan, 1993). Diyabetin ruhsal yönünün yönetiminde, farmakolojik tedavinin yanı sıra, bilişsel psikoterapi, aile ve grup tedavileri, bilişsel davranışçı terapi, kişilerarası psikoterapi, danışmanlık, relaksasyon tedavileri uygulanmalıdır (Garret ve Doherty, 2014). Salgın benzeri kriz durumlarında diyabetli bireyler beden, zihin ve davranışçı stresle basa çıkma teknikleri öğretilerek stres azaltılmaya çalışılmalıdır (Olgun ve Ulupınar, 2004). Tüm bunlar göstermektedir ki, salgın döneminde stres yönetimi diyabetin başarılı yönetimi için önemlidir. Bu bağlamda, diyabetlilerin stresle başa becerilerinin güçlendirilmesi ve olası krizler için diyabetlilere stresle başa çıkma yöntem ve tekniklerinin öğretilmesi gerekmektedir.
Etiketler
Bir yorum yaz
İlgili Bloglar
- Özgüven Eksikliği ?
- KORKU VE KAYGILARINLA YÜZLEŞ VE ÖZGÜRLEŞ
- KORONA VİRÜSÜ VE PSİKOLOJİMİZ
- Dünyanın Geçirdiği Bu Zor Günlerde Ruh Sağlığımızı Nasıl Koruruz?
- Corona Virüsü ve Stres Yönetimi
- Koronavirüs ve Yaşamdaki Karşıtlık İlkesi
- Kifayetsiz Muhterislik
- Düşüncelerinize Dikkat Edin Kaderiniz Olur
- Şehrimize Gelen Yabancı (Covid 19)
- Online Psikoterapi Uygulamaları
- Online Psikoterapi Uygulamaları - 2
- Online Psikoterapi Uygulamaları - 3
- İNTERNET BAĞIMLILIĞI
- SEN DİLİ -BEN DİLİ!!
- Psikoterapi Nedir ve Ne Değildir?
- Korona Döneminde Kaygı
- Einstellung Etkisi: "Artık Sorunlarımı Çözemiyorum!"
- Gaslighting: İlişkinizde Duygusal Olarak Manipüle mi ediliyorsunuz?
- Siber Zorbalığı Önleme Stratejileri: Bütüncül Bir Yaklaşım
- Siber Bağımlılıklar ve Psikolojik Dinamikleri
- Çocuk Resimlerinin Analizi
- MUTLU BİR İLİŞKİ YÜRÜTME YOLLARI NELERDİR?
- Çocuğum Okula Başlıyor
- Olduklarından Farklı Görünebilme Çabası İçinde Olanlar - Narsisistik Kişilik
- KORONA VİRÜSÜN BİZLERE VERMEK İSTEDİĞİ MESAJLARI DOĞRU OKUYABİLMEK!
- Çocuklarımızı Coronafobiden Koruma Yolları
- PSİKOLOJİK ESNEKLİk VE STRESLE BAŞA ÇIKMA
100%
Memnuniyet Garantisi
Terapinin başarıyla tamamlayana kadar Türkçe Terapi ödemeleriniz bizimle güvende.