STRESLE BAŞA ÇIKMA 4(Devamı)
 

STRESLE BAŞA ÇIKMA 4(Devamı)

Stresle başa çıkmada 6.ayak ‘bedensel ayak’ 


Stresle başa çıkmada 6.ayak ‘bedensel ayak’

Nefes egzersizleri, bedensel gevşeme egzersizleri bu kanaldadır. Duygusal kanal da bahsettiğimiz uyku burada da çok önemlidir; hem stresle başa çıkarken önemli hem de stres seviyemizi düşürüp bedenimizi güçlendirmek açısından önemlidir. Stresli olmadığımız zamanlarda da uyumak demek masayı güçlendirmek ve potansiyeli arttırmak demektir. Spor hem hobi hem de bedensel kanalda  stresle başa çıkarken güzel bir stratejidir. Spor yaparken negatif enerjiyi atarken bir yandan da fit olmayı hedefleriz. Ne kadar fit olursak o kadar iyi devam ederiz. Doğayla iç içe olmak, yürüyüş yapmak  bedenimizi canlandırmaya ve güçlendirmeye yarayan bir yöntemdir. Güzel bir banyo yapmak, hamama gitmek, masaj yaptırmak  gerginliği azaltma da yardımcı olan stratejilerdir. Sağlıklı beslenmek bedensel kanalı güçlendirir hayatımıza daha iyi devam etmemizi sağlar. Aynı şekilde bağımlılık yapan maddelerden kaçınmak da bedensel kanal açısından son derece önemlidir. Kendimizi sevdiğiniz yiyeceklerle ödüllendirmek de gerginliğimizi azaltmamıza yardımcı olur.
 
Bazen sadece o yaşadığımız olayın duygusal yükü olmaz. Onunla birlikte  geçmişten getirdiğimiz durumlar tetiklenebilir ve orantısız bir şekilde yük bombardımanın altında kalabiliriz. Dolayısıyla geçmişten getirdiğimiz yükler varsa stresli olmadığımız dönemlerde önce onları temizlemek bizi güçlendiren bir yöntem olur. Doğru iletişim tekniği çift terapilerinde çok önemlidir. Bazen karşı tarafı ‘nasıl haklı çıkmalıyım  ya da açığını nerden yakalayabilirim’ şeklinde dinleriz. Bu alışkanlıkları değiştirmek için doğru iletişim kurma tekniklerini öğrenmek gerekir.

Doğru iletişim kurma tekniklerinden önemli bir nokta ise karşı tarafın o an da o konuyu konuşmaya müsait olup olmadığını sormaktır. Çünkü biz o sorunları o an konuşup rahatlamak istesek de karşı taraf buna hazır olmayabilir. Sonrasında ise ben diliyle sadece o probleme odaklı onu ifade etmek, karşı tarafın doğru anlayıp anlamadığına dair onun aynalama yapmasını istemek ve o aynalama yaptığı zaman doğru anlamadıysa müdahale edip kırmadan ve eleştirmeden  düzeltmek daha sonra doğru anlaşıldığımızdan emin olduktan sonra karşı taraftan yardım istemek gibi  basamakları olan doğru iletişim tekniği vardır. Aynı zamanda bu stratejiyi kullanmak için konuşacağınız kişinin de sizinle aynı niyete sahip olması gerekir.
 

Etiketler
Bir yorum yaz

İlgili Bloglar

Türkçe Terapi Garanti

100%

Memnuniyet Garantisi

Terapinin başarıyla tamamlayana kadar Türkçe Terapi ödemeleriniz bizimle güvende.