Grounding Tekniği ile Gevşeme - Türkçe Terapi
 

Grounding Tekniği ile Gevşeme

Kendimizi stresli, kaygili veya gergin hissettiğimiz zamanlarda kullanabileceğimiz gevşeme egzersizlerinden biri olan grounding tekniği nedir, nasıl uygulanır?


Grounding tekniği, kontrol edemediğimiz yoğun duygularla baş etmede kullanılan bir tekniktir. Sakinleşmenize ve kontrol hissini kazanmanıza yardımcı olur. Grounding tekniği ile gevşeme, düşünceleriniz ya da hisleriniz tarafından boğulmamak için, burada ve şimdiye odaklanmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Vücudunuzla ve çevrenizle daha bağlantılı hissetmenize yardımcı olabilecek teknikleri içerirler. Ayrıca, dikkatinizi istenmeyen anılardan, üzücü düşüncelerden veya duygulardan uzaklaştırmaya yardımcı olur. Amaç beş duyumuz aracılığıyla çevre ve bedenimizle ilgili farkındalığı sağlamak ve sizi içinde bulunduğunuz ana geri getirmektedir. 

Nasıl Uygulanır?
  1. Ellerinizi ve ayaklarınızı serbest bırakacak şekilde, rahat bir pozisyonda oturun. 
  2. Nefesinizi yavaş ve derin şekilde alıp vermeye başlayın. 
  3. Etrafınıza bakın ve sizde herhangi bir rahatsızlık ya da stres hissi uyandırmayan beş objenin adını söyleyin. 
  4. Yavaş ve derin nefes alıp vermeye devam edin. 
  5. Şimdi etrafınızda duyduğunuz seslere kulak verin ve sizde herhangi bir rahatsızlık ya da stres hissi uyandırmayan dört sesin ne olduğunu söyleyin. 
  6. Yavaş ve derin nefes alıp vermeye devam edin. 
  7. Şimdi dokunup, hissedebileceğiniz üç şey belirleyin ve onlara dokunun. El veya ayağınızla dokunabilirsiniz. 
  8. Yavaş ve derin nefes alıp vermeye devam edin.
  9. Kokusunu alabileceğiniz iki şey bulun. Bulunduğunuz yerde koku yoksa yer değiştirin veya sizi rahatlatacak iki kokuyu hatırlayın. 
  10. Yavaş ve derin nefes alıp vermeye devam edin. 
  11. Şimdi tadını alabileceğiniz bir şeyi belirleyin, yakınınızda olan herhangi bir yiyecek olabilir. Eğer yoksa en son yediğiniz şeyi düşünün ve bu tada konsantre olun. 
  12. Nefesinizi yavaş ve derin şekilde alıp verin. 
  13. Ve şimdi bedensel duyumlarınıza ve nasıl hissettiğinize dikkat etmeye çalışın ve sizde herhangi bir rahatsızlık ya da stres hissi uyandırmayan beş hissin ne olduğunu söyleyin. 
  14. Nefesinizi yavaş ve derin şekilde alıp verin.
Grounding egzersizini ard arda yapabilirsiniz. Böylece "o anda" kalarak zihninizde bulunan istenmeyen düşüncelerin önünü kesecek ve kısmen de olsa kontrol edebilme hissiyatını yeniden kazandığınızı fark edeceksiniz. 
Etiketler
Bir yorum yaz