Kendinden Nefret Edenler - Kendini Sevmenin Yolları - Türkçe Terapi
 

Kendini Sevmeyenler ve Kendinden Nefret Edenler... Adım adım Özşefkat

Belki ses tonunuzu, bedeninizi, konuşmanızı, dış görünüşünüzü beğenmiyorsunuz. Ya da ne kadar çabalarsanız çabalayın, hiçbir şeyi doğru yapamayacakmış gibi hissediyor olabilirsiniz.Farkında olmadan kendinizi sürekli bir düşüş içinde ve sıkışmış gibi hissedebilirsiniz.Kendinizden ne kadar çok nefret ederseniz, o kadar çok darmadağın hissedersiniz ve sonra kendinizden daha da çok nefret edersiniz…


Kendini sevmenin yolları nelerdir?, Bir insan neden kendini sevmez, neden kendinden nefret eder?

Aşırı Özeleştiri


Biraz yapıcı özeleştiri yapmak, hatalarınızı fark edip düzeltmenize yardımcı olabilir. Ama kendini kötü hissetmeye başladığında artık işe yaramaz.

Gerçekçi Olmayan Beklentiler


Sürekli olarak beklentilerinizin gerisinde kalıyorsanız, onları yeniden değerlendirme zamanı gelmiş olabilir. “Beklentilerinizi düşürmek” kulağa kötü bir şey gibi geliyor olabilir, ancak beklentilerinizi inanılmaz derecede yüksek tutarak kendinizi sevmenin yolunu kaçırıyor olabilirsiniz.

Kıyaslama Yapmak


Zayıf yönlerinizi başkalarının güçlü yönleriyle karşılaştırmak kolaydır. Elbette, kusurlarınız var ve hatalar yaptınız… ama kendinize örnek aldığınız ve hayran olduğunuz insanlar da dahil olmak üzere diğer insanlar da hatalar yaptı ve onlar da kusurlara sahipler.

Geçmişteki Hatalar


Belki de uzun zaman önce yaptığınız bir şey için kendinizi suçluyor ya da kendinizi ayıplıyorsunuz. Geçmişi değiştirmek için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur, ancak geçmişteki hatalar iyi bir öğreticidir, bunları farkedip tekrarlamayarak yol alabilirsiniz.

Grup İçinde Yalnız Hissetmek


Sevildiğinizi hissetiğiniz, destekleyici ve sizi takdir eden bir insan grubu ile birlikte olmak önemlidir. Ortak ilgi alanlarınızın olduğu bir grupta olmak size kendinizi iyi hissettirir. Örneğin, bir hobi kursu, bir egzersiz grubu gibi...

Bu Durumun Alışkanlık Haline Gelmiş Olması


Eğer Kendini küçümseme ve kendinden hoşlanmama alışkanlık haline geldikten sonra bunu bırakmak zor olabilir. “Kendimden nefret ediyorum” bazen içsel bir düşünce olabilir – arkasında gerçek bir anlamı olmayan, sadece aklınıza gelen bir şey.

Peki Kendini Sevmenin Yolları Nelerdir?


İlk adım, kendinizden nefret etmenin sorun olmadığını anlamaktır. Hem sadece siz değil pek çok insan bunu farkında olmadan yapıyor. Kendinizden nefret etmek sizi kötü bir insan ya da sevgiye layık olmayan biri yapmaz. Ancak bu durum sizi uzun vadede daha depresif ve kaygılı birine dönüştürebilir! Bununla birlikte, insanlar kendileri ile ilgili daha iyi hissetmeyi, kendilerini sevmeyi. öğrendikçe daha mutlu olmaya başlarlar. Ancak, bu yavaş yavaş gelişen ve çoğu kişi için zor bir süreç olabilir ve zaman alabilir, ancak kendi imajınızı iyileştirmek sizin kontrolünüzdedir bunun için atabileceğiniz birkaç adımla kendinizle ilgili algınızı negatiften pozitife çevirebilirsiniz:

Küçük Adımlarla Başla

Bir an önce kendinizi tümüyle sevmek zorunda değilsiniz.

Kendinize Şefkat Göstererek Başlayın


Kendinize karşı nazik olmayı deneyin, Bunun için iç sesinize odaklanabilirsiniz. Kendinizle ilgili her şeyi sevmenize de gerek yok. Kendiniz hakkında beğendiğiniz bir veya iki küçük şeyi bularak başlayın ve bunları düşünmeye daha çok zaman ayırın.

Kendinizi Kusurlarınız veya Hatalarınızla Tanımlamayın.


Kusurlar sahip olduğunuz şeylerdir. Hatalar ise geçmişte yaptığınız şeylerdir. Bunlar kim olduğunuzu belirlemez.

Olumlu İç Konuşma Uygulamaları Yapın.


Kendiniz hakkında olumlu şeyler söyleyin – yüksek sesle, sadece kendinize. Aklınıza bir şey gelmiyorsa, yalan söylemenize gerek yok, sadece küçük adımlarla yavaş yavaş başlayın. Belki “Ben zekiyim” veya “Ben güzelim” demeye hazır değilsiniz. Ancak bunu okuyorsanız, “Kendi kendime kendimi sevmeyi öğreniyorum ve bunun üzerinde çalışıyorum” diyebilirsiniz. Önemli olan nerede olduğunuz değil, hangi yöne gittiğinizdir.

Başkalarının İltifatlarını Kabul Edin


İnsanlar sizin hakkınızda güzel şeyler söylediğinde reddetmeyin, tartışmayın ya da gözlerinizi devirmeyin. Sadece “teşekkür ederim” deyin. Bunu kastettiklerine inanmaya çalışın. Neden haklı olabileceklerini bir düşünün. Bunu olumlu iç konuşmanıza ekleyebilirsiniz: “Şu kişi bana şu konuda iyi olduğumu söyledi.”

Bir Psikologdan Psikoterapi Desteği Alın


Kendini sevmemek veya kendini sevememek, kendinden nefret etmek depresyonun tipik bir belirtisidir. Eğer altta yatan depresyonunuzu tedavi ederseniz, kendinizi sevmenin yollarından önemli bir konu olarak kendi imajınız ve benlik saygınız da gelişecektir.






Etiketler
Bir yorum yaz

İlgili Bloglar

Türkçe Terapi Garanti

100%

Memnuniyet Garantisi

Terapinin başarıyla tamamlayana kadar Türkçe Terapi ödemeleriniz bizimle güvende.