Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete)
 

Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete)

Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete)
Online Psikolog | Online Terapi Nuray Er
Psikolog Nuray Er

06 Aralık 2018

Sosyal Fobi; Bireyin başkaları tarafından yargılanabileceği kaygısını taşıdığı toplumsal ortamlarda mahcup ya da rezil olacağı konusunda belirgin ve sürekli korkusunun olduğu bir kaygı bozukluğudur.


Sosyal anksiyete (kaygı) bir çok kişi tarafından bilinen adıyla "Sosyal Fobi" en yaygın görülen psikolojik rahatsızlıklar arasındadır. Araştırmalara göre kadınlar arasında daha yaygın olduğu tespit edilmiştir. Ancak erkeklerin bu konuda yardım almak için daha çok başvuruda bulunduğu yine elde edilen tespitler arasındadır.

Peki sosyal fobi nedir?

Bireyin başkaları tarafından yargılanabileceği kaygısını taşıdığı toplumsal ortamlarda mahcup ya da rezil olacağı konusunda belirgin ve sürekli korkusunun olduğu bir kaygı bozukluğudur. 
  • Korkulan sosyal durumla karşılaşma, hemen her zaman anksiyete yaratır ki, bu anksiyete, duruma bağlı olarak, panik atak biçimini alabilir.
  • Kişi, korkusunun aşırı ya da anlamsız olduğunun farkındadır.
  • Korkulan sosyal ortamlardan ya da performans gerektiren durumlardan kaçınılır ya da bu durumlara aşırı anksiyete ile katlanılır.
  • Korkular toplulukla yemek yemek, topluma karşı konuşmak, insanların arasındayken tanıdık birileriyle karşılaşmak veya küçük grup ortamlarına girmek veya kalmakta zorlanmak gibi sosyal ortamlarda ortaya çıkabilir.
  • Kızarma, terleme, çarpıntı, kusma isteği, mide rahatsızlıkları, sıcaklık hissi, kafada basınç, kekeleme ve ses titremesi gibi fiziksel belirtiler eşlik edebilir.
  • Kaçınmalardan dolayı kişinin günlük, mesleki ya da sosyal aktiviteleri ve ilişkileri negatif yönde etkilenebilir.
Sosyal Fobinin Alt tipleri Nelerdir?

  • Sosyal Etkileşim Tipi
Buluşma, konuşmaya katılma, biriyle çıkma, fikrini söyleme, haklarını savunma gibi durumlarda ortaya çıkan tiptir.
  • Performans Tipi
Topluma karşı konuşma, spor yapma, müzik aleti çalma, dans etme gibi durumlarda ortaya çıkan tiptir.
  • Gözlenme Tipi
Sokakta yürüme, otobüse binme, odaya sonradan girme, açık tuvaletleri kullanma, biriyle beraber yemek yeme gibi durumlarda ortaya çıkan tiptir.

Sosyal Fobi Neden olur?

Sosyal fobinin tek bir sebebi olduğundan bahsedilemez. Alttan yatan birçok sebep olabilir ve hastadan hastaya değişkenlik gösterebilir. Sebeplerin çok azı kalıtsal olmakla beraber genellikle anne-baba ile olan bağlanma şekli, yetiştirilme tarzı, travmatik yaşantılar, yanlış inanışlar ve düşünme biçimleri sebepler arasında sıralanabilir.

Sosyal Fobi Nasıl Tedavi Edilir? 

Sosyal Fobi tedavisi olan bir hastalıktır. En sık uygulanan terapi şekli Bilişsel ve Davranışçı Terapidir.  Bilişsel terapide kaygı duyguları ve bu kaygıya karşı oluşan bedensel tepkileri tanıma, kaygı doğuran durumlardaki düşüncelerin ne olduğunu anlama, bunlara karşı başa çıkma stratejileri geliştirme gibi aşamalar vardır. Davranışsal terapide ise model olma, yakınmaların üstüne gitme, belirtileri daha net algılayabilmesi için rol oynama, gevşeme eğitimi, sosyal beceri eğitimi gibi her hastada farklı uygulanabilecek yöntemler vardır. 

Son olarak; sosyal temaslarda bir miktar heyecan ve korku her insanın hissettiği duygulardır. Ancak yaşadığınız bu duyguların yaşam kalitenizi etkilediğini hissediyorsanız,  endişe ve korku içeren düşüncelerin sizi bazı şeyleri yapmaktan alıkoyduğunu fark ediyorsanız, destek almayı düşünebilirsiniz. 

Sevgiyle,
Nuray Er
Etiketler
Bir yorum yaz

İlgili Bloglar

Türkçe Terapi Garanti

100%

Memnuniyet Garantisi

Terapinin başarıyla tamamlayana kadar Türkçe Terapi ödemeleriniz bizimle güvende.