
UTC+03:00
Klinik Psikolog İlkay Dingeç
https://www.turkceterapi.com/consultant/profile/ilkay-dingec Female- Çalıştığı Kurum : Online psikoterapi hizmeti
-
- Seans için Diller :
- Türkçe
-
- Hizmetler :
- Depresyon
- Yas Danışmanlığı
- Fobiler
- Bipolar Bozukluk
- Adaptasyon Problemleri
- Travma Sonrası Stres Bozukluğu
- Obsesif Kompulsif Bozukluk
- Kaygı Bozukluğu
- Panik Atak
- Kişilik Örüntüleri
- Problemli Alkol ve Madde Kullanımı
- Problemli Kumar Oynama
- Problemli İnternet Kullanımı
- Beslenme ve Yeme Bozuklukları
- Dissosiyasyon Bozuklukları
- Uyku ve Uyanıklık Bozuklukları
- Beden Algısı Bozukluğu
- Sınav Kaygısı
- Öfke Konrol Problemi
- Online Terapi Başlangıç Tarihi :
Terapist Hakkında
Danışmanlık sürecim kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Takdir edersiniz ki herkesin çocukluğu, kaygıları, hüzünleri, bilişsel uğraşları, yaşamı farklıdır.
O nedenle herkesin terapisi parmak izi gibidir.
Deneyimlerim de beni bu sonuca getirmektedir.
Mesela; halüsinasyon gören bir kimse düşünelim. Bu kişi şizofreniden halüsinasyon görebildiği gibi depresyona bağlı olarak da görebilir.
Ya da her şizofreni rahatsızlığı olan her kişi eşit derecede görsel ve işitsel halüsinasyon yaşamaz.
Tüm bunlar parmak izi gibidir.
Danışanlarımı anlamak o nedenle temel hedefimdir. Her insan basmbaşka bir gezegendir. Herkesin iklimi, doğası başkadır. O gezegeni keşfetmek dünyanın en keyifli ve bir o kadar değerli işidir.
Çalışma Alanlarım:
+Fobiler,
+Beden Algısı Bozukluğu,
+Adaptasyon Problemleri
+Travma Sonrası Stres Bozukluğu,
+Yas Danışmanlığı,
+Dissosiyasyon Bozuklukları,(Çoklu kişilik, Depersonalizasyon - Derealizasyon, Unutkanlık)
+Beslenme ve Yeme Bozuklukları,
+Uyku-Uyanıklık Bozuklukları,
+Öfke Kontrol Problemi
+Alkol ve Madde Bağımlılığı,
+Kumar Bağımlılığı,
+İnternet Bağımlılığı,
+Obsesif Kompulsif Kişilik Örüntüsü,
+Sınırda Kişilik Örüntüsü,
+Narsistik Kişilik Örüntüsü,
+Histriyonik Kişilik Örüntüsü,
+Çekingen Kişilik Örüntüsü,
+Bağımlı Kişilik Örüntüsü
Sunulan Hizmetler
Depresyon
Depresyon, yaşayan kişi için içinden çıkılamaz bir sis bulutu gibi görünebilir. Danışmanlıklarımda her birey için ayrı yol haritaları çıkarmaya çalışırım, lakin temelde hedeflediğim şeylerin başında içeride susan tarafın dile gelmesini sağlamaktır. Bunun içinde güven ve uyum olmazsa olmazdır. Terapi bir yolculuktur ve bu yolculuğu en iyi şekilde tamamlamak için danışanımın bir adım önde olması ve bize yol göstermesi gerekmektedir. Depresyon durumunda etkin olmak istemediğinizi biliyorum lakin hedefim ufak da olsa o adımları atmanızı sağlayacaktır. Unutmayın bir anda koşmak düşmeyi getirir. Yavaş ama emin adımlarla çıkacağınız bu yolda size eşlik etmekten onur duyarım. Saygılar Uzman Klinik Psikolog İlkay Dingeç
Yas Danışmanlığı
Yas, kişinin yaşantısında gerçekleşen bir kaybın ardın gerçekleşen sürece verilen addır. Herkesin yas süreci farklılık gösterir. Yas danışmanlığında bireyin yaşadığı hisler anlamlandırılmaya çalışılarak yardımcı olmak hedeflenir.
Fobiler
İlk hedef korku nesnesinin sizin hayatınızda ne gibi etkileri olduğu anlaşılır. Eş zamanlı olarak Bilişsel-Davranışçı Ekol perspektifinden yaklaşılarak yoğun korku duyulan nesneye karşı sistematik duyarsızlaştırma hedeflenir.
Bipolar Bozukluk
Her problemde olduğu gibi bipolar bozuklukta kişiye özel belirtilerle süregelen bir problemdir. Psikiyatrik tanı alan danışanlarım ile psikoterapi ayağında stresle başa çıkma stilleri, sirkadiyen ritmi düzenleme, vb. üzerine çalışmalar yapmaktayım.
Adaptasyon Problemleri
Yeni bir başlangıç güzel olsa da alışmak zaman alabilir. Bu anlamda zorlandığınızı düşünmekteyseniz memnuniyetle destek veririm.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Travma Sonrası Stres Bozukluğu kişinin hayatında baltalayıcı etkilere sahip olabilmekte; en ufak tetikleyici de duygular ilk günkü gibi su yüzüne çıkıp işlevselliğinizi etkileyebilmektedir. Psikolojik travmalar iç içe geçmiş yün yumağına benzer. Adım adım ilerleyerek travmatik anının ilk günki gibi hissedilmemesi hedeflenir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk
Obsesif Kompulsif Bozukluk zihnin bilişsel olarak rahatlayamadığı noktada "sahte" bir rahatlama sistemi kurarak davranışsal ritüellere başvurmasıdır. Bu noktada bilişsel taraf ele alınarak düşüncelerin itilmeden anlamlandırılması ve azalan kaygı ile işlevselliğin yükseltilmesi hedeflenir.
Kaygı Bozukluğu
1 Seans tamamlanmışKaygı da her duygu gibi bir işlevi olan duygudur. Bizi belirsizliklere karşı tedbirli olma yönünde diri tutar. Ancak zihin çeşitli nedenler ile bu duyguyu bazen fazla kullanabilmektedir. Yani gerçek bir tehlike olmasa dahi böyle hissetmeye neden olur. Bu noktada Bilişsel Davranışçı Ekol'den yararlanarak kaygının arkasına saklanan düşünceler ele alınarak kişinin kaygıyı daha işlevli düzeyde kullanması ve iyi hissetmesi hedeflenir.
Panik Atak
Bu dünyada elimizde olan tek şey bedenimizdir. Ne ev, ne kariyer hiç biri bedenimiz kadar bize ait değildir. İçten içe sizi kemiren bir sıkıntı var ise ve siz farkında olmadan bunu bastırıyorsanız, adeta içeriden bedenin yumruklanması söz konusudur. Tıpkı bir odaya kilitlenen çocuk gibidir, ki hiçbir çocuk odaya kilitlenmeyi hak etmez. Hatasından da büyüktür bu ceza üstelik, ne olduğunu bile anlayamazken kendini ifade etmesini de bekleyemeyiz. Öyleyse geriye ne kalır?: Sadece sesini duyurana kadar kapıyı yumruklayan küçük bir çocuk… Oysa anlamak ve anlaşılmak her şeyi yoluna koyacaktır. Hala da geç değildir üstelik… Değerli okuyucu; Panik atak problem değil, var olan bir problemin belirtisidir. Probleme odaklanmanın ilk adımı ise kabul etmekten geçer. Ve siz bu yazıyı okuyarak zaten bunu yapmaktasınız. Diğer adımlar ise kapıyı aralamak ve içinizdeki çocuğun öfkeyse öfkesini dinlemek, hüzünse hüznünü yatıştırmaktır. Bu konuda psikoterapi, sorunu daha kapsamlı ele almanıza ve sadece size uygun yol haritası ile daha konforlu bir şekilde ilerlemenize katkı sağlayacaktır.
Kişilik Örüntüleri
Obsesif Kompulsif Kişilik Örüntüsü, Sınırda Kişilik Örüntüsü, Narsistik Kişilik Örüntüsü, Histriyonik Kişilik Örüntüsü, Çekingen Kişilik Örüntüsü, Bağımlı Kişilik Örüntüsü, Paranoid Kişilik Örüntüsü... Kişilik örüntüleri çoğu zaman iç içe geçmiş, katı örüntüler olabilmektedir. Sürecin ilk adımı kişiyi tanımak; Daha sonra adım ise örüntülerin yanındaki diğer örüntüler ve psikolojik problemlerin anlaşılmasıdır. Terapi sürecinde adımlar yavaş ama emin olarak ilerler.
Problemli Alkol ve Madde Kullanımı
Problemli Alkol ve Madde Kullanımı için gerçekleştirilen terapi sürecinde Bilişsel Davranışçı Ekolden yararlanılarak bireyin işlevsellik düzeyinin arttırılması hedeflenir.
Problemli Kumar Oynama
Bilişsel Davranışçı Ekolden Yararlanılarak bireyin Problemli Kumar Oynama davranışının altında yatan nedenler araştırılarak bu nedenlerin ortadan kaldırılmasına yönelik bir yol haritası çıakrılır.
Problemli İnternet Kullanımı
Bilişsel Davranışçı Ekol'den yararlanılarak bireyin interneti problemli kullanımından doğan işlevsizliklerin giderilmesine yönelik çözüm yolları çalışılır.
Beslenme ve Yeme Bozuklukları
Bilişsel Davranışçı Terapi Ekolü ile kişinin yeme davranışı altında yatan ana sebepler ele alınarak bunlarla uygun baş etme yöntemleri çalışılır.
Dissosiyasyon Bozuklukları
Psikolojik bazı nedenlere bağlı olarak kişinin belleğinde, kişiliğinde çözülme durumları görülebilir. Terapi sürecinde b u çözülmelerin ana nedenleri ele alınarak kaçınılan düşünce ile güvenli yüzleştirme ve stresle başa çıkma stilleri üzerine çalışmalar yapılır. Bu psikoterapi sürecinde de danışan ve psikolog iş birliği çok önemlidir.
Uyku ve Uyanıklık Bozuklukları
Uyku ve uyanıklık problemleri kişinin sosyal hayatında işlevsizliklerle baş gösterebilir. Psikoterapide bütüncül bir yaklaşım ile problem ele alınarak kişinin daha iyi hissetmesi hedeflenir.
Beden Algısı Bozukluğu
Kişinin dış görünümünde başkaları fark etmese de bir veya birden fazla kusura yoğun bir şekilde odaklanması söz konusudur. Bu işlevsiz düşünceler kişinin sosyal işlevlerinde düşüşe yol açabilir. Seanslar da eşlik eden diğer problemler var ise bunlarla beraber ele alınan Beden Algı Bozukluğunun kişide yarattığı etkilerin çözüm yolları bulunarak yardımcı olmak hedeflenir.
Öfke Konrol Problemi
Öfke her duygu gibi bir işleve sahiptir. Psikoterapide öfkenin işlevini anlamak ilk adımdır. Daha sonraki adım ise öfkenin altında yatan diğer duygu ve düşünceleri bulmak ve bireyin alternatif çözüm yolları bulmasına katkı sağlamaktır.
İş Tecrübeleri
- Uzman Klinik Psikolog Klinik Psikolog / Online Terapist
2017-2022
2017'den bu yana süpervizyon kapsamında veya olmaksızın pek çok online,yüz yüze bireysel ve grup terapisi gerçekleştirmiş bulunmaktayım.
- Anestezi Teknikerliği Sağlık Bakanlığı
2007-2017
Sağlık Bakanlığı bünyesinde Anestezi Teknikerliği
Eğitim
- İstanbul Bilim Üniversitesi-Anestezi 16.09.2007 - 29.07.2009
Lisans
Diploma Onaylandı
- Doğuş Üniversitesi-Psikoloji 16.09.2011 - 01.02.2017
Lisans
Diploma Onaylandı
- Maltepe Üniversitesi-Klinik Psikoloji 06.06.2017 - 11.02.2020
Yüksek Lisans
Diploma Onaylandı
Sertifikalar & Seminerler
- ÇİFT TERAPİSİ VE SORUNLARINDA BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ TEKNİKLERİ/KULLANIMI 14.10.2022
Çift terapilerinde bilişsel çarpıtmaların ele alınması ile ilgili bir eğitim.
- Test 02.03.2000
Test
Uzmanımız için yorumunuzu gönderin
Bloglarım
-
Işık, Sirkadiyen Ritim ve Bipolar Bozukluk Üzerine
Duygu durum Bozuklukların ışık ile güçlü bağlantısına dair bir yazı. İyi okumalar
-
İçimizdeki Sarmaşıklar
İçimizde gelişmek isteyen tarafa ithafen kısa bir yazı
-
Senin Çantanda Ne Var?
Bu kısa yazıda stresle başa çıkmaya dair ufak bilgiler vermek istedim. İyi okumalar.
-
Online Terapi Nedir? Avantajlı mıdır?
Son zamanlarda alışveriş, iş toplantıları, hatta eğitim bile online ortama taşındı.Online terapi de yıllardır kullanılan bir terapi biçimi olmasına rağmen özellikle pandemi ile birlikte daha çok tercih edilen bir terapi yöntemine dönüştü diyebiliriz.Ancak pek çok insanın aklında hala soru işaretleri kalmaktadır.Bu yazıda kısaca online terapi'nin