Anne-Babaların En Çok Yaptıkları On Hata
 

Anne-Babaların En Çok Yaptıkları On Hata

Anne - babalar çocukları için çok iyi niyetler taşımasına rağmen, kimi zaman onların sağlıklı bir şekilde gelişmesine mâni olan hatalar yapılmaktadırlar. Sizde iyi bir anne - baba olabilirsiniz; hep birlikte on hatayı gözden geçirelim.


●       Zihinsel Kaynaklar Oluşturmak: Herşeyde en iyi ben olmalıyım. Çocukların şahsi yeteneklerini teşvik etmenin faydasının oldukça açık görünmesine rağmen, birçok anne - baba çeşitli nedenlerle onları sadece belli bir alana yönlendirmektedir. Oğlu spora zorlamaya kızı da hoşlandığı   faaliyetlerden uzaklaştırmaya çabalayarak çok fazla enerji ve zaman harcamışlardı. Sonuç anne babalarının onların yerine seçmiş olduğu aktivitelerde başarılı olmadığı için kendilerini kötü hisseden mutsuz iki çocuk, yetişkinlerin istekleri değil çocukların ilgi alanlarına önem vermek doğrudur. Çocuğun başarı seviyesinden ziyade onun çabasını desteklemek, onun kendine güvenini ve ilerde yapacağı çalışmalardaki motivasyonunu artıracaktır. Başarılarımla varım; düşüncesi çocuğun gelişimine zarar verebilir. Oysa anne babanın koşulsuz sevgisini sürekli hisseden çocuklar kendilerini daha emniyette hissetmektedirler ve özgüvenleri de çok fazladır. Kendilerine değer verildiğine inanmakta ve kendi iç yeteneklerine güvenmektedirler. Olumsuz duygular kötüdür; ebeveyn olarak bizim amacımız, çocuklarımıza dedikleri herşeyi hissetme hakkını vermek ve bu duyguları yaşamanın kesinlikle çok normal olduğunu bildirmek gerekir. Herkes beni sevmeli; Anne- babalar, bazı uyuşmazlıkların kaçınılmaz olduğunu, alternatif görüşleri de dinlemelerine rağmen, eğer haklı olduklarına inanıyorlarsa kendilerini savunmalarını gerektiğini çocuklara iletilmelidir. Hata yapmak ve yardım istemek yanlıştır; eğer evde destekleyici bir ortam geliştirilirse , çocuklar muktedir olma ve güven duygusunu yaşamlarında taşıyabileceklerdir.

●       Hata 2: Çocukları yanlış davranmaya mecbur etmek; anne- babalar çocuğun göstereceği olumlu davranışları sabırla beklemeli ve sonra da ilgi ve övgüyle bu davranışları ödüllendirilmeyi hatırlamak epey çaba gerektirir.

●       Hata 3: Tutarsız olmak; Tutarlılık, konulan kuralları ve onların sonuçlarını takip etmek manasına gelmektedir. Eğer bir kural koyduysanız ve bunun etkilerini görmek istiyorsanız, söylediklerinizi uygulamaya çalışın. Kurallar ve sonuçların tutarlı bir şekilde uygulatılmasında ebeveynler, aralarında anlaşmalarının önemli olduğunu gözden kaçırılmamalıdır.

●       Hata 4: Açık iletişime kapıları kapatmak; Çocuklarla iletişimin açık ve etkili olması için anne babalar, tam ve samimi bir ilgiyle onları dinlemeyi istediklerini hissettirmelidirler. Ne otoriter ebeveyn modeli nede aşırı isteklere boyun eğen model doğru değildir. Nasihat verici, suçlayıcı, teselli verici anne baba tutumu doğru değildir.

●       Hata 5: Sabitliğe yöneltmek; her olay ve her problem birbirinden farklıdır. Problem çözme yaklaşımını kullanmak, sorunlu davranışı azaltmaya yardım eder, başka durumlara da uyarlayacağı beceriler öğretir ve çocuğun bağımsızlık, yetenek ve sorumluluk duygusunu artırır.

●       Hata 6: Biz onlara karşıyız; daha uzlaşmacı bir ortam için kişilerin başvuracağı en etkili yöntemlerden biri aile toplantılarıdır.

●       Hata 7: Yıkıcı disiplin kullanmak; Kızgın olmadığınız zamanlarda dozunda disiplin uygulamak gerekir. Öfkelenildiğinde taraflar psikolojik siperlerini kaldırmakta, kendilerini savunmaya daha fazla zaman ayırmakta ve probleme eşit yarar bir çözüm bulmak için uğraşmak yerine karşı saldırıya geçmektedir.

●       Hata 8: Yaptığım gibi değil, dediğim gibi yap; Kişiliğimizi oluşturan temel inanç ve değerlerimiz günlük hareketlerimiz yoluyla çocuklarımıza kolayca iletebilir. Ne yaptığımız, ne söylediğimizden çok daha etkilidir.

●       Hata 9: Özel ihtiyaçları gözden kaçırmak; Genelde ebeveynler küçük problemlerle daha ciddi ve özel müdahale gerektiren dönemlerde geçişleri ayırt etmekte zorluk çekmektedirler. Özel öğrenme güçlüğü olan çocukları görmezlikten gelmek bu hataya örnek verilebilir.
    Hata10: Eğlenceyi ihmal etmek: Birlikte vakit geçirmek, hayattaki bütün ilişkilerimiz için olumlu etkiye sahiptir.              
Etiketler
Bir yorum yaz