Kişilik Nedir
 

Kişilik Nedir

Kişilik bir insanı başkalarından ayıran duygu, düşünce, algılama ve davranış gibi özelliklerinin toplamıdır.


Herkeste kendine özgü olan kişilik, biyolojik ve genetik olarak devraldığımız mirasın, yaşamla beraber sosyal çevrede yaşadığımız olaylarla yoğrulması sonucu oluşan temel-öz psikolojik durumumuzdur.

Kişilik kendimize özgü ve süreklilik kazanmış algılama, hissetme ve tepkilerimizdir. Kişilik kişinin refleksleri haline gelmiş prensipleri, kuralları ve adeta ilaçlarıdır. Kişilik kişinin kendini, insan ilişkilerini ve dünyayı nasıl tanımladığı, nasıl anlamlandırdığıdır.

Kişilik = Mizaç + Karakter

Cloninger kişiliği iki temel yapısı olan mizaç (huy) ve karakterin birleşimi olarak tanımlamıştır. Mizaç, huy, yaratılış, fıtrat, doğa ve tabiat olarak da tanımlanır. Mizaç, çevresel olaylara biyolojik ve kalıtsal özelliklerimizle otomatik olarak verdiğimiz tepkileri içerir ve kişiliğin duygusal özünü oluşturur.

Mizaç ile ilgili 'zarardan kaçınma', 'yenilik arayışı', 'ödül bağımlılığı' ve 'sebatkarlık' olmak üzere dört temel bileşen tanımlanmıştır. Karakter, kişinin çevresi ile etkileşimi sonucu oluşan kişilik parçasıdır. Karakter kişinin çevresinden gelen sanrılamalar, tepkiler ya da tam tersi destek davranışları ile gelişen dinamik bir etkileşim sonrası meydana gelir.

Karakter, kişinin yaşam tarzı ve davranış kalıpları ile çevresi ile uyumunu sağlayan, kişinin farkında olduğu kişiliğin kavramsal özünü oluşturur. Karakter ile ilgili 'yönetme', 'işbirliği yapma' ve 'kendini aşma'dan oluşan üç temel bileşen ile tanımlanmıştır.Mizaç ve karakter kaynakları farklı olsa da işlevsel olarak birbirleriyle ilişkilidir ve kişiliği oluştururlar.

Kişiliğin işlevi nedir? Kişilik ne işe yarar?

Beyni bir bilgisayara benzetirsek, kişilik de bu bilgisayarın 'işletim sistemi' olarak tanımlanabilir. Sağlıklı bir kişilik;

Düşünce ve tutumlarımızda süreklilik, tahmin edilebilirlik ve sebatkarlık sağlar. Çevreye uyum sağlamamızı ve aynı zamanda kendimiz olarak kalmamızı sağlar. Sağlıklı bir kişilik ile yaşanan olaylara, yeniliklere ve hayata uyum sağlarız, adapte oluruz.


Etiketler
Bir yorum yaz

Türkçe Terapi Garanti

100%

Memnuniyet Garantisi

Terapinin başarıyla tamamlayana kadar Türkçe Terapi ödemeleriniz bizimle güvende.