Erken Boşalma
 

Erken Boşalma

Erken boşalma erkeğin cinsel ilişkiye başlamadan ya da başladıktan 'kısa bir süre' sonra boşalması durumudur. 'Kısa bir süre' biraz belirsiz bir ifade gibi ve kişiden kişiye de değişebilir. Bu süre için cinsel birleşmeden sonraki ilk 1-3 dakikada boşalma sınır olarak kabul edilmekte.  


Erken boşalma (Prematür ejakülasyon) diğer bir tanımla çok az bir cinsel uyarılma ile kişinin beklediğinden daha kısa bir sürede boşalması, boşalmayı erteleyememesi ve kontrol edememesi durumudur. Erken boşalma için süreden ziyade kişinin boşalma refleksi üzerine kontrol sağlayamaması ve eşlerin cinsel birliktelik süresini yeterli bulmaması daha anlamlı bir tanım gibi görünüyor.

Erken boşalma ne sıklıkta görülür?

Erkeklerde en sık görülen cinsel işlev bozukluğudur ve her 4-5 erkekten birinde erken boşalma görülmektedir. 

Nedenleri nelerdir?

Sağlıklı bir cinsel yaşam için doğru kişi, doğru yer ve doğruz zaman oldukça önemlidir. Uygun olmayan kişiler ve ortamlar cinsel performansı olumsuz etkileyebilir ve erken boşalmaya neden olabilir.

Ayrıca eşlerin uyumu, kadının cinselliğe ya da erken boşalma durumuna tepkisi ve tavrı da cinsel performansı etkilemekte ve erken boşalma dahil birçok cinsel işlev bozukluğuna neden olabilmektedir. Bu nedenle eşlerin bereberce tanı ve tedavi sürecine dahil olmaları, durum hakkında bilgi almaları önemlidir.

Bazen de kadındaki vajinismus, ağrılı cinsel birleşme, cinsel isteksizlik ya da genel olarak eşlerin birbirine olan ilgisizlik ve uyumsuzluğunun bir sonucu olarak da erkekte erken boşalma meydana gelebilir. Tüm bu nedenlerden dolayı cinsel terapiler eş terapisi şeklinde yapılmalıdır.

Erken Boşalma Nasıl tedavi edilir?

Davranışçı tedaviler

Bu tedavide erkeğin cinsel uyarılma ve boşalma refleksi üzerine kontrol sağlaması ve böylelikle cinsel ilişki sırasındaki performas kaygısının azaltılması hedeflenmektedir. Ayrıca eşlerin tedaviye beraber katılması, cinsel konularda daha açık ve rahat olmalarını sağlamakta, böylece eşler arasındaki cinsel uyum artmakta ve daha sağlıklı bir cinsel yaşam sağlanabilmektedir. En sık kullanılan yöntemler dur-başla ve sıkma teknikleridir. Bu teknikte cinsel uyarım boşalma olmadan bir süre önceye kadar sürdürülür ve boşalmaya yakın cinsel uyarım durdurulur ve penis başı (glans) boşalma hissi geçen kadar sıkılır. Bu teknik her ilişkide birkaç kez tekrarlanır. Bu tekniğin amacı cinsel heyecanın tepe noktasına yakın ve kontrol edilebilir kısmını tanımaktır. Bu yöntemle zamanla boşalma süresi uzamaktadır ve başarı oranı yaklaşık %60-70'lerdedir.  

Antidepresanlar

Antidepresanlardan serotonin geri alım inhibitörleri (SGİ ve ya SSRI) erken boşalma tedavisinde kullanılan ilaçardandır. Sürekli olarak ya da sadece cinsel ilişki öncesi olacak şekilde kullanılabilir. SGİ'ler aslında bazı olgularda yan etki olarak boşalmayı uzatabiliyor. Fakat bu yan etki erken boşalma durumunun bir tedavisi olarak değerlendirilebilmekte. Sürekli kullanım daha etkili gibi görünmekte fakat bu sefer de cinsel isteksizlik gibi başka bir yan etki ortaya çıkabilmektedir (Kaş yapayım derken göz çıkarma durumu ; ). Sadece cinsel ilişki öncesi gerektiğinde kullanım bir alternatif olarak değerlendirilebilir.  Dapoksetin etken maddeli bir ilaç 'erken boşalma ilacı' olarak satılabilmesi için onay almış ve piyasada bulunmakta. Aslında bu ilaç da diğer SGİ'ler gibi bir SGİ !

Önerilmeyen yöntemler

Lokal anestezik krem
Penis başına (glans) sürülen lokal anestezik ile cinsel uyarılma baskılanmaya çalışılır. Eski yöntemlerdendir ve adeta ''çaresizlik insana her şey yaptırır'' dedirten bir uygulama. Cinsellik her ne kadar beyinde yaşanan bir olaysa da uyarımın kaynağı cinsel organlar olduğundan, penisi uyuşturmak cinselliğin hem doğallığını hem de yeterli cinsel uyarım ve tatmini, bazen de erkesiyonu olumsuz etkileyecektir. Ayrıca glansı ilişkiye girmeden yeterince temizlemezseniz eşinizin de vajeni uyuşacaktır! Cilt reaksiyonları ve vajende kontaminasyon da riskler arasında!  

Sertleşme bozukluğu için kullanılan ilaçlar

Bu tür ilaçlar sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon) olmadan sadece erken boşalma durumlarında pek etkili değil. Fakat bu ilaçlar ilk ilişkide erken boşalmadan sonra penisin tekrar sertleşmesine kadar geçen süreyi (refraktör dönem) kısaltması, daha erkenden tekar ikinci bir ilişkiye fırsat vereceğinden belki kısmen de olsa erken boşalmaya faydası olabilir.

Diğer önerilmeyen yöntemler

İlişki esnasında bir başka konuya odaklanma, başka şeyler düşünme belki cinsel uyarılmayı azaltabilir ve boşalmayı geciktirebilir. Fakat bu yöntem cinsel performansı ve ilişkinin kalitesini bozabilir. 

Cinsel ilişki öncesi alkol veya diğer bazı yasal olmayan maddeler de yine cinsel etkileşimi ve performansı bozacağından ve bu maddelere bağımlılık gelişebileceğinden tavsiye edilmez.

Akupunktur, botoks uygulaması ve cerrahi yöntemler henüz kendini kanıtlamış değildir. Özellikle cerrahi müdahaleleri geri dönüşsüz hasarlara yol açabileceğinden dolayı önermiyorum. 


Etiketler
Bir yorum yaz

İlgili Bloglar

Türkçe Terapi Garanti

100%

Memnuniyet Garantisi

Terapinin başarıyla tamamlayana kadar Türkçe Terapi ödemeleriniz bizimle güvende.