ÇOCUKLARDA PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK NEDİR? NİÇİN ÖNEMLİDİR?
 

ÇOCUKLARDA PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK NEDİR? NİÇİN ÖNEMLİDİR?

Çocuklarda psikolojik sağlamlık;
Olumsuzluklara karşı hazırlıklı olma, stres ve
travmatik durumlarla baş edebilme, zor koşullara uyum sağlama, deneyimlerden ders
alma ve bunlarla başa çıkabilme kapasitesidir.
Çocuklar doğdukları andan itibaren çeşitli hayal kırıklıkları, travmalar ve zorluklar yaşarlar. Ancak hayatta hiçbir hayal kırıklığı ve stresle karşılaşmazlarsa da gelişemezle


Çocuklarda psikolojik sağlamlık;
Olumsuzluklara karşı hazırlıklı olma, stres ve
travmatik durumlarla baş edebilme, zor koşullara uyum sağlama, deneyimlerden ders
alma ve bunlarla başa çıkabilme kapasitesidir.
Çocuklar doğdukları andan itibaren çeşitli hayal kırıklıkları, travmalar ve zorluklar yaşarlar. Ancak hayatta hiçbir hayal kırıklığı ve stresle karşılaşmazlarsa da gelişemezler ve zorluklarla baş etmeyi öğrenemezler.

Çocukların yaşadıkları zorlukları, kendilerini geliştirmeleri ve yeni çözümler üretmeyi öğrenmeleri için bir fırsat olarak görebiliriz.
Onların mutlu çocuklar olmaları için elimizden gelenin en iyisini yapmaya elbette devam etmeliyiz. Ancak büyüdüklerinde, zorluklarla dolu olan bu dünyada kendi sorunlarıyla baş edebilmeleri ve olumlu beceriler geliştirebilmeleri için onları desteklememiz gerekiyor.
Bunu nasıl sağlayabiliriz?
Elbette her şeyden önce Koşulsuz Sevgi ve Koşulsuz Kabul ilk şarttır. Onlar ne yaparlarsa yapsınlar, her ne olursa olsun, ebeveynlerinin yanlarında olacaklarını ve sevgilerinin hiç değişmeyeceğini bilmeleri çok önemlidir.
Bununla birlikte, çocukların aynı zamanda kendileri ile ilgili ‘Yeterlilik’ duygusuna sahip olmaları ve ‘Kendi Kararları’na güvenmeleri listenin ilk sırasındadır.
Bunun için biz ebeveynlere düşen görev öncelikle onları takdir etmek ama aynı zamanda sorumluluk almalarına da izin vermektir.
Çocuklar tıpkı bizler gibi olumlu ya da olumsuz duyguları çeşitli sebeplerle sıklıkla yaşarlar.
Hiçbir zaman olumsuz duygular yaşamamalarını gönül istese de, gerçek hayatta böyle bir durum söz konusu olamayacağı için, onları bu olumsuz duygularla baş etmeleri konusunda geliştirmek yine büyük ölçüde ebeveynlerin elindedir.
Üzüntü ya da hayal kırıklığı duygularıyla da yeri geldiğinde haşır neşir olmaları, psikolojik sağlamlıkları açısından onlara çok şey katacaktır.
Bu duygularla hiç karşılaşmamaları için extra çaba sarf etmek, mesela hiç olmayacak konularda bile kendimizi zorlamak, çocuklara yarardan çok, ileri vadede zarar getirecektir.
Belirli sınırlar içerisinde olumsuz duyguları da yaşamalarına, hissetmelerine izin vermek, yanlarında olarak destek olmak, ama engellememek , büyüdükleri zaman için onlara çok daha sağlıklı bir alt yapı hazırlayacaktır.
Psikolojik sağlamlıkları daha sağlıklı gelişecektir ve deyim yerindeyse, ‘Duygusal açıdan antrenmanlı ‘ olacaklardır.
Ebeveynliğin verdiği koruma- kollama duygularıyla ‘’aşırı’’ koruyucu davranmanın, ileride çocuklarımıza faydadan çok zarar getireceği ve çok daha olumsuz sonuçlara yol açacağı gerçeği unutulmamalıdır.
Yine unutmayalım ki; ebeveynlerinin yanında ve destekleriyle olumsuz duyguları tatmaları, yetişkin yaşamlarında bunlarla baş edemeyip daha fazla sarsılmalarından çok daha sağlıklıdır.
Etiketler
Bir yorum yaz

Türkçe Terapi Garanti

100%

Memnuniyet Garantisi

Terapinin başarıyla tamamlayana kadar Türkçe Terapi ödemeleriniz bizimle güvende.