ASLA ÖZÜR DİLENMEMESİ GEREKEN 7 DAVRANIŞ
 

ASLA ÖZÜR DİLENMEMESİ GEREKEN 7 DAVRANIŞ

Özür dilemek insan ilişkilerinin ve iletişimin içindeki bir unsur.Çünkü hiçbirimiz kusursuz değiliz,tabiatımız gereği birçok hata yapıyoruz ve bunun sonucunda pişmanlık duyup özür diliyoruz.Elbette yaptığımız hatayı geri getirmiyor fakat karşı tarafa özür dileyerek pişmanlığımızı belirtmiş oluyoruz. Aslında bu iletişim şekli de ilişkilerin daha sağlam ve yapıcı ilerlemesini sağlıyor.


Özür dilemek insan ilişkilerinin ve iletişimin içindeki bir unsur.Çünkü hiçbirimiz kusursuz değiliz,tabiatımız gereği birçok hata yapıyoruz ve bunun sonucunda pişmanlık duyup özür diliyoruz.Elbette yaptığımız hatayı geri getirmiyor fakat karşı tarafa özür dileyerek pişmanlığımızı belirtmiş oluyoruz. Aslında bu iletişim şekli de ilişkilerin daha sağlam ve yapıcı ilerlemesini sağlıyor.

Fakat bazen de bu özür dilerim kelimesi ağzımızda öyle bir yer ediyor ki hatalı olmasak dahi birinden özür dilerken buluyoruz kendimizi.Suçlu olmadığımız bir davranış da sırf karşı taraf kırılmasın diye dilediğimiz özür,kendimize yaptığımız büyük bir haksızlık oluyor. Bu durumun devam etmesi de yavaş yavaş kendi doğru bildiklerimizden uzaklaştırıyor bizi.


1-Hayır dediğiniz için özür dilemeniz gerekmez.

Toplumumuzda bu kelime ayıp, kalp kırıcı ya da geri çevirme olarak görülüyor. Çoğumuz söylerken karşı tarafı üzeceğimizden korkuyoruz. Bu yüzden de söylerken çok mahcup bir halde özür dileniyor.

Fakat ‘Hayır’ sadece bir kelime değildir.Sizin sınırlarınızı gösteren görünmez bir ayraçtır. Sizin için doğru olmayan, düşüncelerinize ters düşen durumlarda, karşı tarafa durması gerektiği mesajını verir.

Peki olduğunuz gibi davranmanın ve kendi isteklerinize saygı duymanın nesi özür dilenecek bir durum?


2-Kendinize zaman ayırdığınız özür dilemeniz gerekmez.

Zaman, telafisi olmayan ve geri gelmeyen sınırlı bir kaynaktır. Bu sınırlı süresi olan hayatta en fazla sevmen ve değer vermen gerek kişi de ‘sensin’. Birine değer veriyorsan onunla vakit geçirir, istek ve ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırsın. Yani sevdiğin ve değer verdiğin kendine vakit ayırmak olması gereken bir durum.Kimseye kendine vakit ayırdığın için özür borçlu olmazsın.


3-Öncelikleriniz olduğu için özür dilemeniz gerekmez.

Hepimiz günlük ya da uzun vadeli planlar yapıp öncelik sıraları oluştururuz. Sonra bir başkası gelip bütün planları bozar ve onun söylediğini yapmanızı ister. İşini bırak benimle kahve iç, boş boş oturma şu dosyaları hallediver, akşam değil sabah buluşalım vb… bir sürü örnek verilebilir.Sizin olan bir hayatta biri öncelik sıranızı değiştirip kendini üste koymaya çalışıyorsa ve sizde buna izin vermiyorsanız. Kesinlikle haklısınız ve bu özür dilenecek bir durum değil.


4-Ağladığınız için özür dileniz gerekmez.

Ağlayan birine tepki göstermek ve bunun gereksiz bir davranış olduğunu söylemek aslında onun duygularını görmezden gelmektir.Herkes duygularını ve bunun yansımasını farklı yollardan gösterir. Sen ağlayarak o duyguyu gösteriyorsan bunun için utanman, rezil olmuş gibi hissetmen ya da özür dilemen gerekmez.


5-Fikirleriniz var ve bunları savunduğunuz için özür dilemeniz gerekmez.

Hayatımız boyunca yaşadığımız olaylardan ve büyüdüğümüz ortamdan birçok deneyim elde ederiz.Bu sayede inanç sistemimizi, düşünce ve hayat tarzımızı yani bakış açımızı oluştururuz.Bir ortama girdiğinizde sizinle aynı fikri paylaşmayan insanlar olacaktır.Onlarla saygılı bir fikir alış verişi gerçekleştirdiğinizde aynı noktada buluşamayabilirisiniz.Fakat bunun için utanmanıza, yanlış tarafın siz olduğunuzu düşünmenize ve özür dilemenize gerek yok.Sadece aynı düşünceye sahip olmadığınızı ama bunun normal olduğunu bilseniz yeterli.


6-Bir Başkası adına özür dilemeniz gerekmez.

Eylemlerinden sorumlu olduğunuz tek kişi kendinizsiniz.Eşinizin yaptığı yanlış yüzünden arkadaşlarınızdan, çocuğunuzun yaptığı yanlış yüzünden öğretmenlerinden, ailenizin yaptığı yanlış yüzünden eşinizden özür dilemenize gerek yok.Bu onların yanlışı ise bırakın onlar düşünsün ve ne hissedeceklerine karar versinler. Siz onlar adına düşünürseniz, onlar yapar utancını her zaman siz yaşarsınız ve bu döngü hep bu şekilde devam eder.



7-Size iyi gelmeyen ilişkileri bitirdiğiniz için özür dilemeniz gerekmez.

Sahip olduğunuz bir ilişki artık size iyi hissettirmiyor olabilir. Bu ilişkiden iyi yönde beslenemiyor, size zarar verdiğini düşünüyor olabilirsiniz.Bu ilişki türü romantik, arkadaş ya da iş ilişkisi olabilir bunun önemi yok. Önemli olan sizin içinde bulunluğunuz ilişkide artık kendiniz olamamanız ve işlerin kötüye gitmesi.Tam bu kısımda o insanla olan bağlarını kesmek istemen kötü bir şey değil.Artık sizi mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde olmak istemeyebilirisiniz.Bu kişi ile bağlarınızı kopardığınız için özür dilemenize gerek yoktur.




Etiketler
Bir yorum yaz

İlgili Bloglar

Türkçe Terapi Garanti

100%

Memnuniyet Garantisi

Terapinin başarıyla tamamlayana kadar Türkçe Terapi ödemeleriniz bizimle güvende.