Yeme Bozuklukları : Anoreksiya Nervosa, Bulimiya Nervoza
 

Yeme Bozuklukları : Anoreksiya Nervosa, Bulimiya Nervoza

Yeme Bozuklukları : Anoreksiya Nervosa, Bulimiya Nervoza


Çok yoğun geçen bir günümün akşamında odama acil bir telefon bağlandı. Durumun çok acil olması dışında telefon bağlamayacaklarını bildiğimden yanıtladım. Karşımda ağlarken aynı zamanda konuşmaya çalışan sanırım orta yaşlarda bir bayan vardı. Bir müddet sakinleşmesini bekledikten sonra tekrar yolunda olmayan şeyin ne olduğunu öğrenmeye çalıştım. Bayanın şikayeti kızıyla ilgiliydi. Söylemine göre 19 yaşında olan kızı bir kaç gündür her yediğini çıkartıyormuş, aynanın karşısında saatlerce zaman geçiriyormuş ve yemek sofrasına oturduğunda normalde yediğinden 2-3 kat daha fazla yiyormuş. Bir kaç şeyi daha konuştuktan sonra bayanı acil olarak bir uzmandan yardım alması gerektiği konusunda uyardım.

Gazetelerde, dergilerde, televizyonda sıklıkla gördüğümüz, duyduğumuz bu durumu tanımlayalım.

AŞIRI VE HIZLI YEMEK YEME-YEDİĞİ YEMEĞİ ÇIKARTMA-AYNANIN KARŞISINDA KENDİSİYLE SÜREKLİ VAKİT GEÇİRME

Anoreksiya nervosa, fazla kilolu olma korkusundan dolayı olabildiğince az yemek yeme hastalığına denir.

Bu hastalık genellikle ergenlik döneminde, nadiren de erişkin çağında başlar. Aşırı zayıflama tutkunu her kişide oluşabilir.

Bu durum genellikle kişinin çok şişmanladığı kanısı ile abartılı bir şekilde rejim uygulaması ile başlar, önceleri kontrol edilebilen iştah bir süre sonra yok olur ve zayıflama normal ölçüleri aşar. Çağın hastalığı olarak adlandırılan yeme bozukluğu sendromu olan 'Anorexia Nervosa', sadece genç kızlarda değil, artık erkeklerde de görülüyor.
Tanı ölçütleri:
-Kişinin normal kilosunu kabul etmemesi
-Kilo almaktan ve şişmanlamaktan aşırı korku duyma
-Beden algısında bozukluk gözlenmesi
-En az 3 ay regl görmemesi
-Halsizlik, nefes darlığı, konsantrasyon bozuklukları
-Cilt kuruluğu

Bulimiya nervoza veya kısaca bulimiya bir yeme bozukluğudur. Bulimik atak sırasında normal insanlardan çok fazla yer. Bu çok fazla yeme durumunu ise genellikle kendi başına kaldığında gerçekleştirmeye çalışır. Atak sırasında gelen bu kontrolsüz durum sırasında çok fazla yediklerinden kilo almalarını engellemek için;
kusma,
uygun olmayan bir şekilde laksatif, lavman, diüretik veya diğer ilaçların kullanımı,
yoğun egzersiz gibi yollara başvururlar.
Tanı ölçütleri:
• Yineleyen tıkınırcasına yeme nöbetleri
• Yeme kontrolünün kalkması
• Kilo almaktan korunmak için kusma nöbetinin gerçekleşmesi
• Egzersiz yapma veya yemek yememe gibi çözümlere başvurma
• Vücudunun biçimi ve ağırlığından etkilenme

Yeme Bozuklukları Nedenler:

Bulimiya yiyecekten çok derin psikolojik meseleler ve yoğun bir kontrolsüzlük duygusu yüzünden oluşmaktadır. Kişilerin bu yeme-çıkarması psikolojik sorunları çözemeyeceklerini düşünmelerinden ve kilo takıntıları olmasından da kaynaklanmaktadır. Kustuktan sonra kendilerini rahat hissedeceğini düşünürler ve bilerek çok yemeğe başlarlar. Nasıl olsa yedikten sonra kusacaklardır. Bulimiklerin kendilerine güvenlerini yitirmiş kişiler oldukları da unutulmamalıdır. Kendilerini vücut ölçüleriyle kanıtlamaya ve sevdirmeye çalışırlar. Ne kadar zayıf olurlarsa o kadar takdir edilecekleri düşüncesi kanısındadırlar. Aile yaşamı-iş yaşamı-özel yaşamla ilgili problemler mutlaka kontrol edilmeli ve problemlerin çözümü sağlanmalıdır.
Bu durumda medyanın etkisi de oldukça büyüktür. Gazetelerde, dergilerde onaylanan kadın imajının özellikle zayıf kadınlardan oluşması ergenlik çağındaki kızların yanlış yönlenmesini sağlamaktadır.

Bulimiya nervozanın olası sonuçları

• Kalp yetmezliği, aritmi, dişlerde aşınma ve çürük, reflü, Polikistik Over Sendromu, yemek borusunda enflamasyon, Laksatif bağımlılığı, Peptik ülserler ve pankreatit, potansiyel olarak ölüm.

HER İKİ BOZUKLUKTADA ERKEN TEŞHİS VE MÜDAHELE HAYATİ ÖNEM TAŞIMAKTADIR.

Etiketler
Bir yorum yaz

Türkçe Terapi Garanti

100%

Memnuniyet Garantisi

Terapinin başarıyla tamamlayana kadar Türkçe Terapi ödemeleriniz bizimle güvende.