Cinsel Mitler
 

Cinsel Mitler

Çoğu zaman belirli konularda çok da gerçekliğe dayanmayan bilgilere sahip olabiliyoruz. Kulaktan dolma, arkadaş ortamlarında duyup inandığımız ve öylece kabullendiğimiz bilgiler... Bu bilgiler hayatımızı büyük bir ölçüde etkileyebiliyor. Farkında olmadan bizleri yönlendirebiliyor. Cinsellik konusunda da oldukça fazla mite sahibiz. Kısaca,sahip olunan cinsel mitlerden bahsedeceğim.



Mit, Türk Dil Kurumu’nun tanımında geleneksel olarak yayılan veya toplumun hayal gücü etkisiyle biçim değiştiren alegorik bir anlatımı olan halk hikayesi, mitos, efsaneleşen kavram olarak geçer. Cinsel mitler denildiği zaman anlatılmak istenen, kişinin cinsellikle alakalı doğru olmayan, bilime dayanmayan, kulaktan dolma, abartılı ve yanlış inanışlarıdır.

Cinsellik ne kadar merak edilen bir konu olsa da malesef az konuşulan ve çekinilen bir konu aynı zamanda. Bu durum cinsel mitlerin oluşmasında büyük rol oynuyor. Cinselliğe bakış açımız büyük ölçüde gelenekler ve din gibi unsurlarla şekilleniyor. Cinsellikle alakalı yanlış bilgilendirmeler ve cinsel eğitim eksikliği bireylerde kaygı, korku ve suçluluk gibi negatif duygulara sebep oluyor. Ayrıca cinsellikle alakalı yanlış bilgilendirmeler sonucu birçok cinsel bozukluk ortaya çıkabiliyor. Bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki cinsel konulardaki hatalı ve eksik bilgiler genel olarak ergenlik döneminde arkadaş çevresi, dergiler, internet gibi çeşitli yollarla gençlerin kafasında yer buluyor ve pornografik yayınlarla pekişiyor. Özellikle ergenlik döneminde cinsellik konusunda doğru ve gerçek bilgilere ulaşım ileride yaşanacak olan cinsel işlev bozuklarını büyük ölçüde azaltabiliyor.

Cinsel mitler, Cinsel Mitler Ölçeği kullanılarak tespit edilebilir ve işlevsel olmayan, gerçekliğe dayanmayan bilgiler yerine doğru ve gerçek bilgiler edinilebilir. Yaygın olan bazı cinsel mitler şunlardır:

- Kadının cinsel isteğini belli etmesi ve cinsel ilişkiyi başlatması günahtır/ayıptır.
- Cinsel ilişkiyi başlatan ve yöneten erkek olmalıdır.
- Erkek her zaman cinsel ilişkiye hazır olmalıdır.
- Sevişme cinsel birleşme demektir.
- Cinsel ilişki esnasında konuşulmaz.
- İlk cinsel birleşmede kan gelmezse kız bakir değildir.
- İlk cinsel ilişki ağrı ve sancı vericidir.
- Masturbasyon pis ve zararlıdır.
- Büyük penis ilişkide kadına daha fazla haz verir.
- Cinsel ilişki boşalmayla sonlanmalıdır.
- Birbirini seven eşler cinselliğe her zaman istekli olur.

Cinsel mitler, cinsel işlev bozukluklarının yaşanmasında ve sürmesinde büyük etkiye sahip. Bu sebeple cinsel mitlerin değiştirilmesi ve bunun yerine gerçek bilgilerin öğrenilmesi bireylerin yaşamındaki cinsel problemlerin çözümüne katkı sağlayacaktır. Gerçek bilgilerin öğrenilmesi ise ancak alanında uzman kişilerin yazılarından, videolu anlatımlarından ve kitaplarından elde edilebilir.

Psk. Gökçenur Akkoyunlu
Etiketler
Bir yorum yaz

Türkçe Terapi Garanti

100%

Memnuniyet Garantisi

Terapinin başarıyla tamamlayana kadar Türkçe Terapi ödemeleriniz bizimle güvende.