Çocuklara Savaşı Anlatmak
 

Çocuklara Savaşı Anlatmak

Çocuklara savaşı anlatalım mı? Ne kadarını anlatalım? Nasıl anlatalım?


Son zamanlarda gelişen dünya olayları ile birlikte ebeveynler, çocuklarına savaşı anlatıp anlatmamakla veya nasıl anlatacaklarıyla ilgili tereddütler yaşayabilmektedir. Benim bu konuda başlıca önerim, ebeveynlerin konuyu öncelikle kendileri için değerlendirmeleri. Siz savaş hakkında ne hissediyorsunuz? Umarsız, kaygılı, korkmuş, mutsuz, üzgün, kederli, telaşlı, meraklı…?

Unutmayalım ki çocuklarımıza ne söylersek söyleyelim, sözlerimizden çok duygularımız onlara geçer. Yani kendinizi güvende hissetmediğiniz bir dünyada çocuğu güvende hissettirmek pek de olası değildir.

Bu nedenle;

1)     Çocuğunuz merak ediyorsa yaşına uygun bir dille savaşı anlatmanızda bir sakınca yoktur. Ancak ürkütecek kadar detay vermeyin (özellikle de 6 yaş öncesi)

2)     Çocuğunuz 6 yaşından küçükse savaşı oyunlarına ve hikâyelerine taşıyabilir. Ona eşlik edin. Telaş yapıp konuyu değiştirmeye çalışmayın. (Her yaşın bir ifade ve rahatlama biçimi vardır)

3)     Çocuklarımızın diğer insanlar ve dünya hakkında duyarlı olması önemli, bu nedenle savaş mağdurlarına nasıl yardım edileceği, ülke liderlerinin bu konuda neler yaptıkları vb. hakkında çocuğunuzun yanında konuşmaktan çekinmeyin (özellikle 7 yaş sonrası)

4)     Dini inancınıza göre birlikte dua etmek veya mağdurlar için dua etmesini teşvik etmek de çocuğunuzda diğer insanlar hakkında duyarlılığı arttırmanın güzel bir yolu olabilir.

5)     Korkmuş görünüyorlarsa, sebebini sorun ve tam olarak ne için korktuklarını öğrenin. Verdikleri cevaba göre şuanda güvende olduklarını kanıtlarıyla açıklayın.

6)     Çocuğunuzda her hangi bir kaygı belirtisi yoksa, bu ülkede güvende olduklarını vurgulamaya gerek yok. Bu da kaygıya sebep olabilir; özellikle de siz kaygılıysanız.

7)     İnsanlar gibi ülkelerin de birlikleriyle anlaşamadıklarında kavga etmeleri ve savaşmaları gibi açıklamalar, çocuğunuzun yaşı küçük ise iyi bir anlatma yolu olabilir. Ancak her seferinde büyüklerin de hatalar yapabileceğini; kavga ve savaşın bir iletişim yolu olmadığını vurgulamak önemlidir.


Etiketler
Bir yorum yaz