Anksiyete Bozuklukları

Anksiyete Bozuklukları

Anksiyete, gündelik hayatta da zaman zaman herkesin yaşadığı endişe halidir. Toplumun yaklaşık %20’si kaygı bozukluğu sorunu yaşamaktadır ve kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmektedir. Kaygı, beyninizin strese verdiği tepkidir ve gelecekte yaşanabilecek tehlike ve tehditlere karşı uyarma biçimidir.


İnsan zihni, ilk çağlardan bu yana tehlike ve tehdit anında hızlı bir şekilde karar verecek şekilde tasarlanmıştır. Anksiyete veya kaygı ise bu gibi durumlarda bireyi strese uygun tepkiye hazırlayarak en az hasar almasını sağlar. Ancak kaygı sürekli bir hal aldığında kaygı bozukluğu olarak hastalık halini alır ve kişinin gündelik hayatını etkilemeye başlar. Anksiyetenin başlıca belirtileri:

  • Huzursuzluk, gerginlik ve panik hali,

  • Nefes darlığı ve ağız kuruluğu,

  • Kötü bir şey olacakmış gibi endişeli durum,

  • Hızlı kalp atışı,

  • Aşırı terleme,

  • Konsantrasyon ve odaklanma sorunları,

  • Uyku sorunları şeklinde sıralanabilir.

Anksiyete Bozuklukları nelerdir?

En yaygın görülen bazı anksiyete bozuklukları vardır:

Yaygın anksiyete bozukluğu: Gözle görülür bir neden olmamasına karşın aşırı derecede gergin ve endişeli olma.

Panik Atak: Ani şekilde gelen ve yoğun korku hissettiren, göğüs ağrısı, ter boşalması ve kalp atışlarında hızlanma gibi belirtilerle kendini gösterir. Daha ileri durumlarda kalp krizi geçirdiğinizi düşünmenize sebep olabilecek kadar yoğun olabilir.

Sosyal Anksiyete Bozukluğu: Diğer insanlarla ilişkilerinizde yargılanma, alay edilme, reddedilme gibi durumlara karşı endişe ve stres duyma halidir.

Özgül fobiler: Bazı hayvan türleri, yükseklik, asansör ve uçak vb. gibi özel bir durum veya nesneye karşı hissedilen yoğun endişe hali olarak kendini gösterir.

Agorafobi: Kalabalık ortamlarda bulunma endişesidir. Acil bir durumda kısıtlı hareket kabiliyeti olmasından kaçınma halidir.

İlaç tedavisi ve psikoterapi anksiyete bozukluklarında en sık kullanılan tedavi yöntemleridir. Psikoterapi esnasında endişe duyduğunuz durumlara karşı bilişsel yeniden yapılandırma ile bu durumların sizin için geldiği anlamları değiştirebilir, size korku yaşatan durumlarda nefes ve gevşeme egzersizleri ile bedensel rahatlama sağlayabilirsiniz.


Etiketler
Bir yorum yaz

Türkçe Terapi Garanti

100%

Memnuniyet Garantisi

Terapinin başarıyla tamamlayana kadar Türkçe Terapi ödemeleriniz bizimle güvende.