Alkol Bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı

Alkol bağımlılığı, bireyin alkol tüketimi üzerindeki kontrolünü kaybederek fazla miktarda alkol tüketmesi ve alkol tüketilen zamanın gündelik işlerin önüne geçmesi sonucu oluşur. Alkol tüketmediği zaman yoksunluk belirtileri gösteren kişi, daha fazla alkol tüketerek bu belirtileri gidermeye çalışır ve bağımlılık oluşur.


Alkol bağımlılığı, bireyin kontrolü dışında öngördüğünden daha fazla miktarda alkol tüketmesi ve gündelik işlevlerini yerine getirememesiyle kendini gösterir. Başlarda keyif için tüketilirken bağımlılığın gelişmesi ile birlikte alkol tüketmek için harcanan zaman diğer aktivitelerin önüne geçmeye başlar. Alkol tüketilmediğinde kişi kendini huzursuz hisseder ve yoksunluk belirtileri gösterir. Birey, bu huzursuzluk hissini gidermek için daha fazla alkol tüketerek bağımlılığın oluşmasına yol açar.

Alkol bağımlılığında yalnızca ruhsal sağlık bozulmaz, aşırı alkol tüketimiyle birlikte karaciğer, beyin, kalp kası ve kaslarda da ciddi hasarlar meydana gelir. Siroz, kanser, pankreas ve kalp hastalıkları aşırı alkol tüketimi sonucunda meydana gelen ölümcül hastalıklardır.

Alkol bağımlılığı hem bedensel hem de psikolojik bağımlılık olarak gelişir. Bedensel bağımlılık, bağımlı olunan maddenin kullanılmadığında fiziksel belirtilerin ortaya çıkması ve yoğun bir şekilde bağımlı olunan maddeyi kullanma arzusu ile fark edilebilir. Bedensel bağımlılığın en belirgin göstergesi, alkole karşı toleransın gelişmesi yani tüketilen alkol miktarının zamanla yetmemesi ve aynı etkileri oluşturmak için daha fazla alkolün tüketilmesi gerekmesidir. Psikolojik belirtiler ise alkole karşı şiddetli özlem duyma, günün çoğunda ve ara sıra alkol aşerme gibi belirtilerdir.

Bağımlılık tedavisinde başarıyı sağlayan en önemli faktör, kişinin hastalığı kabul etmesidir. Tedavide başlıca aşamalar, arındırma tedavisi, hastalığı tanıma hedefli kısa dönem tedaviler ve hastalığın tekrarlamasını önlemeye yönelik müdahelelerden meydana gelen uzun süreli tedaviler şeklindedir. Alkol bağımlılığına özel ilaçlar kullanılabilmekle birlikte psikolojik tedavilerle sosyal desteği güçlendirmek, yaşam becerileri kazandırmak ve işsizlik gibi sorunlara çözüm bulmak hedeflenir. Kişi grup terapilerine, meslek edindirme kurslarına teşvik edilebilir.

Alkol yoksunluğunun tedavisi 1-2 hafta bireyin alkole olan tutumunun değiştirilmesi, psikososyal tedavi süreci kişiden kişiye değişmekle birlikte birkaç ay sürebilir.


Etiketler
Bir yorum yaz

Türkçe Terapi Garanti

100%

Memnuniyet Garantisi

Terapinin başarıyla tamamlayana kadar Türkçe Terapi ödemeleriniz bizimle güvende.