Vajinismus nedir ve nasıl tedavi edilir
 

Vajinismus nedir ve nasıl tedavi edilir

Vajinismus nedir, Vajinismus Nasıl tedavi edilir, Vajinismus ne sıklıkta görülür, Vajinismus Nedenleri nelerdir, kişi ya da ilişki bu durumdan nasıl etkilenir, Vajinismusun tedaviyle düzelme olasılığı ne kadardır, terapi ne kadar sürer, Kadın doğum uzmanına mı gitmelliyim... gibi sorularımıza bu yazımızda cevap bulabilirsiniz.


Vajinismus nedir?

Cinsel ilişki sırasında kadın dış genital bölgesinin (vajen) istemsizce kasılarak cinsel birleşmeye izin vermemesi durumudur. Vajenin dış üçte birlik kısmındaki pelvik taban kasları refleks olarak kişinin iradesi dışı kasılır. Beraberinde bacaklarda da kapanma ve kasılma da olabilir. Sonuç olarak cinsel birleşme gerçekleşmez. Bir tür fobi gibi düşünülebilir. Adeta vajenin penise fobisi gibi.  

Vajinismus ne sıklıkta görülür?

Toplumdaki yaygınlığını net olarak bilmek zor. Fakat 10 kadından birinde vajinimus olduğu ifade edilmektedir. İlk ilişkide vajnismus düzeyinde olmasa da kasılma görülme oranı ise daha yüksektir. Kadınlarda cinsel işlev bozukluğu nedeni ile yapılan başvuruların yarısı vajinismus nedeniyledir. 

Vajinismus Nedenleri nelerdir?

En temel nedenlerden biri yetersiz cinsel eğitimdir. Malesef ülkemizde üniversiteler dahil hiçbir yerde ssağlıklı bir cinsellik için neler yapılması gerektiği anlatılmamaktadır. Herkesin zaten cinsel ilişkiyi bildiği kabul edilmektedir. Ama gerçek böyle değildir. Diğer bir neden kadının aşırı kaygılı olması adeta cinsellikle ilgili fobik durumda olmasıdır. Vajinanın cinsel uyarıma adeta koorkarak ve kapanarak cevap vermeye istemsiz olarak koşullanmasıdır. Çiftler arasındaki ilişkinin ve bağın kalitesi de cinselliği etkileyebilir. Bilinç düzeyinde olmasa da, bilinçaltı olarak kadının bazı inaçları da vajinismusa neden olabilir. Bunlara cinsel mitler denilmektedir. Örneğin: Penisin vajeni yırtacağı, çok ciddi kanama ve ağrı olacağı, hamilelik ve doğum ile ilgili bilinçaltı aşırı korku ve endişeler, cinsel ilişki ile ilgili duyulan suçluluk, utanç ve günahkarlık düşünceleri vajinismusa yatkınlık oluşturmaktadır. Eşler arası zayıf iletişim, eşini memnun edememe kaygısı, cinsel ilişki sırasında hissedilen suçluluk duygusu, kısa süren ön sevişme, organik sebepler de vajinismus gelişimine neden olabilmektedir.  

Kişi ya da ilişki bu durumdan nasıl etkilenir?

Tekrar tekrar denemeler sonuç vermez ve bu eşler arasında problemlere neden olabilir. Kadında cinsel ilişkiden kaçınma, cinsel isteksizlik ve depresyon erkete ise gerçekleşmeyen cinsel ilişki nedeniyle erken boşalma problemleri, cinsel isteksizlik, depresyon ve ya öfke atakları olabilir. Sağlıklı bir cinsel hayat evliliğin bir parçasıdır ve bu alandaki sorun hem kadını hem erkeği hem de evlilik ilişkisini olumsuz etkilemektedir. Bir de bir süre sonra ''çocuk yapmıyor musunuz? olmuyor mu? '' gibi toplum baskıları ile yüzleşmek, bu yersiz sorulara muhatap olmak ayrıca çiftleri etkilemektedir.  

Vajinismus Nasıl tedavi edilir?

Vajinismus psikolojik bir tablodur ve cinsel terapi eğitimi almış terapistlerce (psikiyatrist ya da psiklog) tedavi edilebilmektedir. Öncelikle çiftlerin cinsellikle ilgili algıları ve bilgileri değerlendirilir. Cinsellikle ilgili temel eğitim verilir. Fobik şartlanma ile ortaya çıkan kasılma refleksi için yeniden şartlandırma ödevleri, pelvis kasları gevşeme egzersizleri ödevleri gibi yöntemlerle tedavi edilir. Davranışsal ödevler önce kadının tek başına sonra eşi ile yapacağı şeklinde ev ödevleri olarak planlanır.  

Tedaviyle düzelme olasılığı ne kadardır? Terapi ne kadar sürer?

Cinsel terapi ile vakaların %90 düzelir. Vajinismusun cinsel terapi ile kaç seansta düzeleceği değişkenlik gösterebilir. Fakat genelde 4-6 seansta sonuca ulaşılır. Bazı vakalarda 8-10 seans gerekebilir. Tedaviye başlamadan önce eşlerin korunmaya başlaması da ayrıca önemli. Çünkü cinsel birleşme sorunu düzeldiğinde kadının hemen hamile kalması tedavinin tamamen oturmasını engellemekte. Hamilelik öncesi eşlerin bir süre sağlıklı bir cinsel hayat yaşamaları düzelmeyi pekiştirecektir.   

Kadın doğum uzmanına mı gitmelliyim?

Bu da malesef ülkemizde suistimal edilen bir konu. Kadınlar vajinismusu jinekolojik bir durum sanarak kadın doğum uzmanına gidiyor. Böyle bir durumda anatomik bir sorun yapışıklık gibi bir durum var mı diye muayene edilebilir. Fakat bazı doktorlar da kızlık zarını almanın faydalı ya da gerekli olduğunu söylüyor. Hymenektomi (kızlık zarı operasyonu) ise herhangi bir faydası olan bir girişim değil, hatta ameliyat yerinde skar dokusu ile ağrıya neden olabiliyor. Vajinismus kızlık zarı ile ilgili jinekolojik bir proble değil, psikolojik bir problemdir ve tedavisi cinsel terapidir.                                                         


Etiketler
Bir yorum yaz

İlgili Bloglar

Türkçe Terapi Garanti

100%

Memnuniyet Garantisi

Terapinin başarıyla tamamlayana kadar Türkçe Terapi ödemeleriniz bizimle güvende.